Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 22. oktobar 2015. 13:00

U susret 110 godina crnogorske ustavnosti i 31. oktobra – Dana parlamentarizma

Na današnji dan 2007. godine Ustavotvorna Skupština Crne Gore je proglasila Ustav Crne Gore, drugi Ustav nezavisne države, sedmi po redu

U susret 110 godina crnogorske ustavnosti i 31. oktobra – Dana parlamentarizma, podśećamo da je na današnji dan Ustavotvorna Skupština proglasila Ustav nezavisne Crne Gore, obnovljene na majskom referendumu 2006. godine.

Ustavom je sačinjeno temeljno pravno dobro za sva druga stvaranja u našoj domovini. Njime su zaštićene demokratske institucije i vladavina prava je trasirana kao model crnogorskog življenja. Multietnički sklad stvoren mudrošću vjekova zaštićen je modernim standardima ljudskih prava.

Put do novog Ustava je započet 2003. godine kada je Skupština formirala Savjet za ustavna pitanja iz reda profesora Univerziteta Crne Gore. Tada je počela i saradnja sa Venecijanskom komisijom, konsultativnim tijelom Savjeta Evrope za demokratiju putem prava. Decembra 2006. saopšteni su stavovi Venecijanske komisije o ekspertskoj verziji novog ustava Crne Gore i ocjena – “u Crnoj Gori postoji spremnost za širok dogovor o suštinskim pitanjima novog Ustava”. To je potvrđeno u februaru 2007. godine potpisima većine parlamentarnih partija i Vlade Crne Gore sedam temeljnih principa Savjeta Evrope za novi Ustav. Juna 2007. izrađeno je mišljenje Komisije na Nacrt Ustava sa preporukama koje su i kroz pedeset pet dana javne rasprave na kvalitetan način ugrađene u tekst Ustava.

Ustavom iz 2007. građanin je postao nosilac suvereniteta u Crnoj Gori, čime je naša država iskoračila u 21. vijek i ispred drugih na Balkanu.

Najviši pravni akt naše države je zaokružio i institucionalno njenu nezavisnost, obnovljenu 21. maja 2006. godine, otvorivši procese ukupne demokratizacije društva temeljenog na građaninu. Crna Gora je tada upisana kao evro-atlantska, što počinje i formalno da ostvaruje.

Ustav Crne Gore je ustavio vlast i moć, te time stvorio prostor svim činiocima vlasti i sistema da kroz institucije vode procese bazirane na demokratiji i izbornom legitimitetu.

Posljednje izmjene Ustava Crne Gore u oblasti sudske vlasti i tužilaštva su dodatno dale nezavisnost i snagu polugama sistema koje su ključne u čuvanju i snaženju temelja naše države – vladavini prava.

Skupština Crne Gore je u važnim političkim trenucima za našu državu dokazala da je snažna institucija demokratije. Ne samo usvajajući Ustav, već braneći ga i donoseći važne odluke, kontrolišući vlast, otvarajući svoja vrata civilnom društvu i građanima, što je kontinuirano prepoznato od strane Evropske komisije u njenim Izvještajima, od strane Venecijanske komisije i sa brojnih adresa međunarodne zajednice.

Neka je vječna Crna Gora, neka je vječna parlamentarna demokratija u njoj.