Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 30. novembar 2015. 14:53

Predśednik Skupštine sastao se danas u Briselu sa Johanesom Hanom i Zigfridom Brakom

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić danas se, tokom zvanične pośete Briselu, susreo sa Johanesom Hanom, evropskim komesarom za politiku suśedstva i pregovore o proširenju i sa Belgijskim kolegom Zigfridom Brakom, predśednikom Donjeg doma Parlamenta Belgije.

Predśednik Krivokapić je tokom jednodnevne pośete Briselu razgovarao sa komesarom Johanesom Hanom o trenutnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori. Poseban akcenat tokom susreta stavljen je na śutrašnji početak parlamentarnog dijaloga koji je inicirao predśednik Krivokapić. Predśednik Ranko Krivokapić je u razgovoru sa komesarom Hanom dogovorio da na śutrašnjem sastanku predśednika parlamentarnih subjekata koji u Crnogorskom parlamentu imaju poslanike, prisustvuje i šef delegacije EU u Crnoj Gori Nj.E. Mitja Drobnič.

Sagovornici su ocijenili da je Parlament izvorno mjesto demokratije, te da se dijalogom među političkim subjektima treba ostvariti osnovni cilj, a to su slobodni, fer i nesporni parlamentarni izbori. U razgovoru je naglešeno da je period do održavanja parlamentarnih izbora veoma važan i da ga je potrebno iskoristiti kako bi se ozbiljnim dijalogom i zajedničkim radom otklonile sve sumnje i sporenja u vezi sa izbornim procesom. Pozdravljeno je izborno zakonodavstvo i istaknuta važnost da ono u cijelosti bude implementirano od strane subjekata odgovornih za njegovo sprovođenje, posebno u dijelu elektronske identifikacije birača.

Predśednik Krivokapić je tokom susreta sa komesarom Hanom istakao da Crna Gora pažljivo analizira posljednji Izvještaj o napretku EU, kao objektivni prikaz i smjernice za dalje napore koje naša drava treba preduzimati na putu demokratizacije i jačanja institucija, što u krajnjem jeste ispunjenje obaveza na putu EU integracija. Vladavina prava i nastavak reformi će voditi ka većem stepenu zrelosti države i društva.

Danas u Briselu, predśednik Krivokapić je imao sastanak sa predśednikom Donjeg doma Parlamenta Belgije Zigfridom Brakom. Istaknuti su dobri odnosi Crne Gore i Belgije, kao i sve sadržajnija saradnja parlamenta dvije države.          

Tokom razgovora predśednika Krivokapića i Braka, istaknuto je da su formiranje Specijalnog državnog tužilaštva i svi napori koji se u tom segmentu realizuju ohrabrujući u dijelu jačanja borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Sagovornici su zaključili da naša država ostvaruje kontinuirani proges na putu ka članstvu u Evropsku uniju, ali da se sada od Crne Gore očekuje više u implementaciji usvojenih zakona i mjerljivim rezultatima. Podvučen je i novi pristup koji EK ima prema državama kandidatima za članstvo u pogledu komparativnih izvještaja o napretku, te je time dodatno ukazano na obavezu države Crne Gore i njenih institucija da naredni period iskoriste za produkovanje mjerljivih i vjerodostojnih rezultata u ključnim oblastima.

Predśednici Krivokapić i Brak su istakli da prostora za dalji ravoj saradnje naše dvije države ima i da će naredni period posvetiti upravo širenju sadržaja saradnje. Predśednik Zigfrid Brak je poručio da Crna Gora može uvijek računati na prijateljsku i partnersku podršku Belgije u procesima pristupanja EU i sve izvijesnijem članstvu u NATO.