Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 15. februar 2016. 13:51

Čestitka povodom Dana Ustavnog suda Crne Gore

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić uputio je čestitku povodom Dana Ustavnog suda Crne Gore predśednici Desanki Lopičić, sudijama i zapošljenima u Ustavnom sudu. 

“Poštovani,

Ustavna tradicija koja datira još od 1905. godine nam daje za pravo da budemo ponosni na trajanje ustavne uređenosti naše države. Hronologija života crnogorskog Ustava i sazrijevanja društva i države najbolje je oslikana u Ustavu nezavisne Crne Gore iz 2007. i njegovim civilizacijskim iskorakom u građanski, moderni ustav na tlu Evrope.

Danas je Ustavni sud Crne Gore, kao posebna državni institucija zaštitnik i čuvar ustavnosti i zaštite građanskih prava i sloboda. To je velika obaveza i breme i na profesionalnom i građanskom polju. Ustavni sud mora biti sigurnost za ustavno funkcionisanje Države i nadzor nad svim granama vlasti kako bi one bile u ustavnom smislu “ustavljene” kroz mehanizam balansa kontrole, a u krajnem i ustavnosti djelovanja institucija i pojedinaca.

Svjesni smo današnjih brojnih izazova na svim nivoima našeg društva, ali sam uvjeren da Crna Gora zri vrijeme pune vladavine prava, stručne i profesionalne nezavisnosti i dostojanstva.

Čestitam Vam Dan Ustavnog suda Crne Gore”.

Ranko Krivokapić