Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 30. mart 2016. 15:58

Odgovor predśednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića poslaniku Goranu Tuponji

Povodom Vašeg zahtjeva za održavanje śednice Kolegijuma oko pitanja formiranja novoga Kluba poslanika „Albanska alternativa“, podśetiću Vas na ono čemu ste sami prisustvovali.

Kolegijum predśednika Skupštine Crne Gore je na 155. śednici, od 23. marta 2016. razmatrao zahtjev poslanika Nika Đeljošaja za formiranje Kluba poslanika pod nazivom „Alternativa – ura“.

U raspravi je više učesnika konstatovalo da je u novonastalim okolnostima pravičan, i na Poslovniku zasnovan stav, u cilju očuvanja reprezentativnosti manjinskih naroda preko svojih klubova, da treba omogućiti  formiranje Kluba „Albanska alternativa“.

Odlaskom poslanika Đeljošaja iz kluba četiri partije ostala su samo dva poslanika čije partije su učestvovale na izborima i time obezbijedili partijski izborni legitimitet. To bi značilo ukidanje kluba poslanika HGI i FORCA-e.

U želji da sačuvamo u ovih šest mjeseci već postojeći klub kojega čine poslanici HGI i FORCA, a ne oštetimo Albansku alternativu, primijenili smo isti princip da svi poslanici u Klubu ne moraju imati partijski izborni legitimitet.

Uvjeren sam da nam je zajednički cilj da do redovnih izbora na taj način doprinesemo stvaranju bolje političke klime prema predstavnicima manjinskih naroda.

Kako Vam je sve ovo poznato, a od tada je prošla skoro sedmica,  ne vidim svrhu sazivanja hitne śednice Kolegijuma predśednika Skupštine povodom pitanja koje smo već raspravili.

Sa poštovanjem,

Ranko Krivokapić