Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 08. jun 2016. 17:40

Predśednik Pajović prisustvovao svečanoj śednici Državnog zbora Republike Slovenije

Na śednici je usvojen Zakon o ratifikaciji protokola o pristupanju Crne Gore Sjevernoatlantskom ugovoru

Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović prisustvovao je danas Svečanoj śednici Državnog zbora Republike Slovenije na kojoj je usvojen Zakon o ratifikaciji protokola o pristupanju Crne Gore Sjevernoatlantskom ugovoru.

Svečanu śednicu Parlamenta otvorio je premijer Republike Slovenije Miro Cerar. Pozdravivši delegaciju Skupštine Crne Gore, naglasio je da su njena dostignuća u samo deset godina nezavisnosti impresivna u svim oblastima, uključujući pristup evroatlantskim strukturama. Dodao je da je Crna Gora pouzdan i kredibilan partner, što doprinosi regionalnoj i međunarodnoj bezbjednosti i predstavlja model za druge države kandidate. Članstvo Crne Gore u NATO predstavlja važan korak u jačanju stabilnosti u strateški važnom regionu.

Zatvorivši śednicu predśednik Državnog zbora Milan Brglez poručio je da je ovo uspjeh Crne Gore i uputio iskrene čestitke njenim građanima.

Predśednik Pajović zahvalio se poslanicima Državnog zbora koji su svojom odlukom  potvrdili da je Crnoj Gori mjesto na Zapadu. Dodao je da je Slovenija uvijek bila iskren prijatelj i partner, a od danas i saveznik Crne Gore. Naglasio je da ovo nije veliki dan ne samo za Crnu Goru, već za cijeli region, kao poruka trajnog mira i stabilnosti zemljama Zapadnog Balkana.

- Za nas NATO ne predstavlja samo političko ili vojno pitanje, već je priključenje NATO zemalja pitanje identifikacije sa zapadnom civilizacijom, istakao je Pajović.

On je dodao je da je Crna Gora u svojoj prošlosti uvijek bila progresivna, kada je težila Zapadu i zapadnim vrijednostima.

- Članstvo u NATO a kasnije i EU, za Crnu Goru predstavlja konačan i krajnji politički čin, kojim ćemo potvrditi opredjeljenje da gradimo pravedno, solidarno, kompetitivno i jako društvo po zapadnim standardima i načelima demokratije, na kojima počiva čitava zapadna civilizacija. Kao kredibilan i pouzdan partner Crna Gora je pokazala političku mudrost i odgovornost u rješavanju unutrašnjih izazova na miran i demokratski način, zaključio je predśednik Pajović.

Tokom sastanka sa predśednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom, delegacija Skupštine Crne Gore zahvalila se na prijateljskoj podršci Slovenije, koja je na svim značajnim međunarodnim adresama isticala značaj članstva Crne Gore u ovom momentu. Sagovornici su se saglasili da NATO promoviše demokratske vrijednosti i podstiče konsultacije i saradnju u cilju izgradnje povjerenja i sprječavanja konflikta i nereda. Predśednik Pajović je istakao - da je Crna Gora posljednjim političkim procesima i formiranjem Vlade izbornog povjerenja, otvaranjem Vlade za opozicione predstavnike, pokazala da na demokratski način može rješavati političke izazove u svom društvu kao odgovorna članica. Sagovornici su izrazili nadu da će ubrzo moći zajedno da slave još jednu ratifikaciju, koja će se ticati punopravnog članstva Crne Gore u EU.

U delegaciji Skupštine Crne Gore, pored predśednika Pajovića, bio je i predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodrag Vuković.