Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 09. jun 2016. 16:02

Predśednik Skupštine primio predśednicu Republike Malte

Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović primio je danas NJ.E. predśednicu Republike Malte - Marie Louise Coleiro Preca.

Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović kazao je da mu je drago što je upravo Malta prva strana delegacija sa kojom ima susret, budući da su Crna Gora i Malta slične posebno u oblasti bogate istorije, prirodnih i kulturnih resursa. Predśednik Pajović smatra da zbog toga dvije zemlje mogu imati korisnu razmjenu iskustava, posebno na polju zaštite životne sredine, kao i da bi trebalo unaprijediti saradnju u turizmu. Kada je riječ o saradnji u procesu pristupanja EU, Pajović smatra da bi iskustvo administracije institucija Malte bilo od značajne koristi Crnoj Gori.

NJ.E. predśednica Republike Malte - Marie Louise Coleiro Preca je saglasna da bi trebalo unaprijediti saradnju na nivou razmjene iskustava sa Crnom Gorom i podržala je predlog predśednika Pajovića da se i parlamentarna saradnja dvije zemlje što skorije intenzivira.

Što se tiče procesa EU integracija, ona smatra da je naredna godina od izuzetnog značaja budući da će preuzeti predsjedavanje Savjetom EU. Coleiro Preca je obećala da će Malta učiniti sve kako bi put Crne Gore ka EU pospješili, pružajući podršku upravo i kroz iskustvo pristupanja Malte EU.

Predśednik Pajović je zahvalio na takvom stavu i dodao - da vrata Skupštine Crne Gore ostaju otvorena i na polju saradnje ekonomskog razvoja, kao i za proces evroatlantskih integracija.