Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 23. jun 2016. 15:34

Predśednik Skupštine Crne Gore sastao se sa predśednikom Skupštine Republike Albanije

Albanija dodatni podsticaj ostalim članicama Alijanse

Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović sastao se danas, u okviru zvanične pośete Republici Albaniji, sa predśednikom Skupštine Republike Albanije Iljirom Metom.

Predśednik Skupštine Crne Gore se zahvalio na prijateljskom i iskrenom prijemu domaćima, naglasivši da je do sada imao priliku da puno pozitivnog sluša o albanskom domaćinskom gostoprimstvu, ali je ova dva dana imao čast da se u to i lično uvjeri. Predśednik Pajović je izrazio zahvalnost Albaniji na kontinuiranoj podršci u procesu evroatlantskih integracija, kao i na brzoj proceduri ratifikovanja Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, čime je postala prva država članica Alijanse iz našeg neposrednog suśedstva koja je to uradila.

Predśednik Pajović je informisao sagovornika o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji, kao i o svojim aktivnostima koje je u vrlo kratkom periodu uspio da realizuje. Takođe, informišući o predstojećim aktivnostima najavio je da će Skupština Crne Gore pozitivno odgovoriti na inicijativu poslanika albanskih nacionalnih partija - da se poslanicima albanske nacionalnosti u Skupštini Crne Gore omogući upotreba maternjeg jezika.

Predśednik albanskog parlamenta Iljir Meta čestitao predśedniku Pajoviću izbor na jednu od najvažnijih i najodgovornijih pozicija u državi i poželio mu puno uspjeha. Takođe, čestitao je napredak koji Crna Gora postiže na planu evropskih i NATO integracija. Meta je izrazio posebno zadovoljstvo činjenicom da će Albanija danas ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u i time poslati dodatni podsticaj ostalim članicama Alijanse.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo odličnim dobrosuśedskim odnosima koje prožimaju uzajamno pomaganje, povjerenje i uvažavanje, te dogovorili naredne aktivnosti koje će dodatno produbiti i obogatiti odnose Crne Gore i Albanije. Predśednik Pajović je uputio poziv predśedniku Meti da pośeti Crnu Goru, a dogovoreno je i intenziviranje saradnje odbora za međunarodne odnose dva parlamenta, posebno iz oblasti pristupanja EU, gdje bi crnogorska iskustva mogu biti od velikog značaja za Albaniju koja se nada skorijem otvaranju pregovora.

U sastavu delegacije Skupštine Crne Gore, pored predśednika Pajovića, bio i predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Vuković.