Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 04. jul 2016. 13:54

Pajović - Usupašvili: Pristupanje Crne Gore NATO-u potvrda politike „otvorenih vrata”

Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović sastao se danas u Tbilisiju, sa predśednikom Parlamenta Gruzije Davidom Usupašvilijem.

Predśednik Pajović je uputio čestitke za organizaciju najvećeg, godišnjeg zasjedanja PS OEBS-a, naročito u ovom izazovnom periodu po pitanju bezbjednosti cijele Evrope. Pajović se posebno zahvalio na pozitivnim porukama iz Gruzije po pitanju pristupanja Crne Gore Alijansi, jer je u ovom procesu jako važno da se države aspirant, međusobno podržavaju i pokazuju da mogu biti kredibilni partneri.

Sagovornici su istakli da je poziv Crnoj Gori i potpisivanje Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, snažna poruka potvrde politike „otvorenih vrata”. Na sastanku je izražena nada da će predstojeći Samit u Varšavi poslati pozitivnu političku poruku Gruziji, zbog njihovog doprinosa evroatlantskoj bezbjednosti i posvećenosti NATO-u.

- Čestitam predśedniku Pajoviću i Crnoj Gori na pozivu za članstvo u NATO, to je veliki uspjeh Crne Gore. Gruzija želi jak NATO, a prijemom Crne Gore rastu i naše šanse da postigne isti cilj. Crna Gora i Gruzija imaju zajedničke prioritete, integracije u EU i NATO, jačanje demokratskih institucija i vladavinu prava. Veliko mi je zadovoljstvo što je nastavljena dobra saradnja dva parlamenta, uz očekivanje da ćemo je nastaviti i nakon izbora, istakao je Usupašvili.

Obraćanje predśednika Pajovića na konferenciji za novinare:

„Vjerujem da će pristupanje Crne Gore NATO-u biti jaka poruka i drugim zemljama na Balkanu ali i šire, da vrata NATO-a ostaju otvorena za sve. Članstvo u NATO i članstvo u Evropsku uniju, vjerujem, za obije zemlje nemaju alternativu.

To je put koji smo zacrtali, to je put od kojeg vjerujem ni država Crna Gora ni Gruzija neće odustati, jer naše mjesto jeste na Zapadu, naše mjesto jeste uz zapadne vrijednosti kojima stremimo. Uz sve prepreke koje imamo, i država Crna Gora i vi ovdje u Gruziji - moramo uputiti snažnu poruku da odustajanja nema. Naravno to je jedan vrlo dug i težak proces, to je proces uspostavljanja standarda  koje možda naše dvije zemlje nisu imale u prošlosti. Ali ono sto je želja, volja i snaga, vjerujem i svih građana Crne Gore i naroda Gruzije, jeste nepokolebljivost da će se doći do konačnog cilja.

Mi izuzetno cijenimo vaše snažne poruke, tokom dobijanja pozivnice za pristupanje NATO-u. Potpuno svjesni da je jako važno da se kao aspiranti međusobno uvažavamo, cijenimo i podržavamo. To vam država Crna Gora sasvim sigurno nikada neće zaboraviti , i vjerujem da ćemo biti u prilici da vam vratimo i gostoprimstvo i podršku koju imamo ovih dana, na vašem putu ka NATO i Evropskim integracijama."

 

Video:
yt           https://youtu.be/c2ruaUFirwU
cloud     https://skupstina.erp4.me/index.php/s/GGmDamOqwpxYfUk