Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 12. jul 2016. 13:50

Predśednik Darko Pajović uručio Trinaestojulske nagrade za 2016. godinu

Nagrade dobili - Miladin Šobić, Miorad Popović i dr Igor Đurović. Veljko Bulajić dobitnik nagrade za životno djelo.

Žiri u sastavu Gojko Kastratović, predśednik žirija i članovi prof. emeritus Ilija Vujošević, prof. dr Igor Lakić, mr Miomir Vojinović i prim. dr sci. med. Asim Dizdarević, prethodno je donio odluku da ovogodišnji  dobitnici Trinaestojulske nagrade budu Miladin Šobić,  prof. dr Igor Đurović i Milorad Popović. Nagradu za životno djelo dobio je Veljko Bulajić .

Đurović je nagradu dobio za naučni doprinos u dizajniranju QML estrimatora, književnik Milorad Popović za roman „Čovjek bez lica“,  a kantautor  Miladin Šobić za album „Šobić”. Veljko Bulajić je nagradu za životno djelo dobio kao jedan od najznačajnijih jugoslovenskih i crnogorskih reditelja i jedan od posljednjih velikih aktivnih evropskih reditelja.

Govor predśednika Skupštine Crne Gore Darka Pajovića

„Dragi laureati, poštovani dobitnici Trinaestojulske nagrade,

ovim priznanjem, građani Crne Gore vam odaju čast. Današnjim činom postajete sastavni dio ne tako velike porodice posebno zaslužnih građana Crne Gore koji su svojim djelima dali doprinos koji će vječno ostati upisan u kolektivnom śećanju svih građana Crne Gore.

Kao dobitnici ove nagrade vi zaslužujete poštovanje, ali jednako preuzimate i veliku odgovornost. Odgovornost da u svom budućem radu i nadalje stvaralaštvom darujete građane Crne Gore velikim djelima, i da svoj raskošni talenat utkate u nauku, kulturu, umjetnost, sve društvene pore koje čine našu zemlju boljom i ljepšom. Kao što znate, svi mi koji Crnu Goru osjećamo svojom, volimo da kažemo da je to mala zemlja velikih ljudi.

U našoj istoriji nije nam uvijek bilo lako da priznamo kada je neko bolji od nas. Znalci politike i istorije, a i oni koji znaju naš narod, reći će da biti veliki u Crnoj Gori jeste svakako teže nego se dokazati u nekoj zaista velikoj sredini. Ovo zato što se svako djelanje u Crnoj Gori ne može ukriti, već sve što kažemo i činimo brzo i lako postaje javno, a javnost je tu da sudi. Taj sud je u vašem slučaju bio jasan i jednoglasan, prošli ste stroge testove javnosti, kao i jasne kriterijume žirija, i taj sud kaže da su prof. dr Igor Đurović, Milorad Popović i Miladin Šobić dobitnici najvećeg crnogorskog državnog priznanja. Gospodin Veljko Bulajić je uz to dobio i nagradu za životno djelo, a to je, zaista i iskreno, van svake sumnje, djelo koje će pamtiti generacije Crnogoraca, a da budemo iskreni, ne samo Crnogoraca nego svih naroda i građana koji su živjeli i koji žive na prostorima bivše Jugoslavije.

 Jugoslavije više nema, ali velikih stvaraoca u Crnoj Gori još uvijek ima, i uvijek će ih biti. Mi ćemo se ponositi vama, a vi se ponosite zemljom koja vam je ulila talenat i stvaralački kvalitet. Crna Gora vas je sačinila, a vi ste je učinili ponosnom. Stoga će vam Crna Gora zauvijek biti zahvalna.

Dragi prijatelji,

još jednom vam od srca čestitam na nagradama koje ste danas dobili, želim vam svu sreću i uspjeh u vašem budućem stvaralaštvu, i uvjeren sam da ćete ubuduće svojim radom, trudom i zalaganjem i nadalje da činite velika djela kojima ćete ostati u srcima i sjećanjima sadašnjih i budućih generacija.

Zahvaljujem.“

FLICKR: https://www.flickr.com/photos/139068613@N03/albums/72157669911052260