Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 11. avgust 2016. 16:49

Područje Solane treba zaštititi i na međunarodnom nivou

Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović susreo se danas sa predśednikom Opštine Ulcinj Nazifom Cunguom i predśednikom SO Ulcinj Lorom Nrekićem u Solani ”Bajo Sekulić”.

Nakon susreta, Pajović je izjavio:

- Područje Solane “Bajo Sekulić” treba zaštiti i na međunarodnom nivou i smatram da je nastavak saradnje Solane i Nacionalnih parkova dobar potez u tom pravcu. Upravo je Solana primjer koliko je u Skupštini Crne Gore bilo neophodno donošenje seta zakona iz oblasti zaštite životne sredine, ali i zakona vezanih za efikasan rad lokalnih samouprava.

Među njima za ovu priliku ističem insistiranje na Zakonu o Nacionalnim parkovima kao i Zakonu o legalizaciji neformalnih objekata, koji isključuje bilo kakvu legalizaciju ili gradnju u okviru Nacionalnih parkova. Time smo stvorili osnovu za dalju pripremu dokumentacije za zaštitu biodiverziteta Solane i svih prirodnih vrijednosti, prvo na nacionalnom, a potom i međunarodnom nivou. Snažno podržavam status područja Solane kao Parka prirode jer je to ekonomsko, ekološko, pa i pitanje međunarodnih političkih odnosa. Iznad svega, rekao bih civilizacijsko pitanje.

Solana je veliki ekonomski resurs, turistički potencijal, jer je posjeta zaštićenim prirodnim predjelima najbrže rastuća grana turizma u svijetu, a da ne govorimo o potencijalu u proizvodnji soli gdje imamo veliko iskustvo lokalnog stanovništva. Dakle, dobar plan, zajedničko djelovanje i odgovorno ponašanje čine da nova radna mjesta budu realnost  –  kazao je predśednik crnogorskog Parlamenta.

Domaćini susreta, predśednik Opštine Ulcinj i predśednik Opštinskog parlamenta iskazali su zadovoljstvo zbog pośete predśednika Skupštine Crne Gore, kao i konstruktivnog sastanka na kome su razmotrene mogućnosti snažnije saradnje državnih i lokalnih institucija.

 

VIDEO:

Pośeta Ulcinju:
youtube: https://youtu.be/anjCCDDfwLw
cloud: https://skupstina.erp4.me/index.php/s/SPgOxcaGWgZgb45

Pośeta Solani:
youtube: https://youtu.be/4G4nAKEqnTQ
cloud: https://skupstina.erp4.me/index.php/s/2cxXgT4CQv1J67i