Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 16. avgust 2016. 18:37

Energetski resursi moraju da budu u vlasništvu države


Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović u razgovoru sa rukovodstvom Pljevalja, predśednikom Opštine Mirkom Đačićem, predśednikom Skupštine opštine Tarikom Gadžovićem i potpredśednikom Opštine Ljubišom Ćurčićem, dogovorio je intenzivniju saradnju u svim oblastima koje se tiču unapređenja života građana, a iz nadležnosti su Skupštine Crne Gore:

- U opštinu Pljevlja smo, kao i drugdje u Crnoj Gori, došli u okviru Sporazuma Skupštine Crne Gore i Zajednice opština. Tu je i veliki broj donijetih zakona koji se tiču lokalnih samouprava, a prevashodno potvrđivanje Protokola između Vlada Crne Gore i Republike Češke, a koji se tiče izgradnje Bloka 2.



Nakon današnje pośete mogu da kažem da imam još čvršće stavove o više pitanja. Država mora da ostane većinski vlasnik Elektroprivrede Crne Gore. Takođe je važno što će država Crna Gora graditi drugi dio termoelektrane, jer vjerujem da energetski resursi koji čine kičmu svake države, ne samo Crne Gore, upravo treba da budu u vlasništvu države, jer i na taj način država potvrđuje svoju suverenost.

Druga važna činjenica je - da je prilikom glasanja o Protokolu, čak 47 poslanika glasalo za ovaj zakon. To znači da širimo konsenzus onih snaga u Crnoj Gori, koje dnevnu politiku stavljaju po strani, a posvećuju se onome što su dobri državni i dobri razvojni projekti.

Konačno, izgradnjom Bloka 2, riješiće se višedecenijski ekološki problemi ovog kraja - zagađenje vazduha, zagađenje voda, toplifikacija grada Pljevalja, smanjenje emisije zagađujućih materija, što će direktno uticati ne samo na zdravlje stanovnika Pljevalja, nego će omogućiti lokalnoj samoupravi da se posveti korišćenju ogromnih resursa koje ovaj kraj ima na raspolaganju. Poljoprivreda, stočarstvo, turizam, dobiće svoju šansu, jer  je do sada prioritet bio na proizvodnji električne energije,  izjavio je predśednik Skupštine Crne Gore o današnjoj pośeti Pljevljima.



- Način rješavanja problema i agilnost mojih domaćina je za mene ohrabrujuća i vjerujem da su pred Pljevljima mnogo bolji dani. Na nama je da sa mnogo više vjere ulazimo u rješavanje problema, nezavisno od toga na koji se kraj Crne Gore odnose, jer ih dijelimo svi. Naš današnji susret je korak u tom pravcu i to je ona nova vrijednost nove Crne Gore, zaključio je predśednik Pajović na kraju razgovora sa čelnicima Pljevalja u Termoelektrani.

 

VIDEO:
https://youtu.be/wp0LFt-gGlw
https://youtu.be/tV6Wwtk0LUA