Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 24. avgust 2016. 20:40

Ozbiljno shvatiti svaki napad na medije

Skupština Crne Gore nesumnjivo pruža institucionalnu podršku slobodnom radu medija, dok profesionalni i etički standardi obavezuju medije na odgovornost u uređivačkoj politici

Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović primio je Gorana Radenovića, izvršnog i programskog direktora televizije Pink M. Povod za sastanak je bilo otvoreno pismo koje je Radenović uputio predśedniku Crne Gore, predśedniku Skupštine, i ministru kulture u Vladi Crne Gore. U pismu je izražena ozbiljna zabrinutost povodom pritisaka i ośećaja ugroženosti kojima su izloženi Pink M, njeno uredništvo i zaposleni od strane pojedinih interesnih grupa i medijskih koncerna.

Predśednik parlamenta Crne Gore je kazao da „na žalost u politički podijeljenom društvu postoji problem kada je riječ o medijima i njihovom funkcionisanju”.

- Fizičko ugrožavanje novinara i prostorija u kojima rade ili lična diskreditacija zaslužuju nedvosmislenu osudu, a jednak odnos prema svim slučajevima ugrožavanja slobodnog rada medija je obaveza cijelog društva, podśetio je Pajović.

Predśednik Skupštine je naveo da otvoreni ili prikriveni pritisci na redakcije i novinare ukazuju na potrebu podizanja nivoa demokratske političke kulture.

Na sastanku je bilo riječi i o tome da profesionalni i etički standardi obavezuju medije na odgovornost u uređivačkoj politici, pri čemu Skupština Crne Gore nesumnjivo pruža institucionalnu podršku njihovom slobodnom radu. U prilog tome govori, između ostalog, i rad Odbora za nadzor nad istragama slučajeva ugrožavanja bezbjednosti novinara, čijom je konstitutivnom śednicom predśedavao Darko Pajović.