Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 31. avgust 2016. 21:55

Pajović u Varšavi imao niz bilateralnih sastanaka

Crna Gora pokazala političku zrelost 

Tokom trajanja Parlamentarnog skupa zemalja Centralno-istočne Evrope pod imenom „Solidarnost i suverenost“ predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović imao je niz bilateralnih sastanaka sa predśednicima parlamenata zemalja učesnica ovog okupljanja.

Nakon sastanka sa predśednikom turskog parlamenta Ismailom Kahramanom, Pajović se sastao sa predśednicima parlamenata suśednih zemalja, Makedonije Trajkom Veljanoskim, Bosne i Hercegovine Mladenom Bosićem i Srbije Majom Gojković. Svi sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog dobrih suśedskih odnosa kao i želju za daljim jačanjem saradnje u svim oblastima. Naglasak je stavljen na parlamentarnu saradnju, posebno u razmjeni iskustava vezanih za procese evropskih integracija ovih država.  Takođe, istaknuta je važnost jačanja ekonomske saradnje, kao oblasti čiji su rezultati direktno vezani za standard građana.  

Predśednik Pajović je sagovornicima prenio spremnost Crne Gore da podijeli znanje i iskustvo u integrativnim procesima. Crna Gora je, po riječima Pajovića, faktor mira i stabilnosti u regionu, i politika države je okrenuta saradnji i uvažavanju suśeda. On je ponovio da suśedne zemlje u nama imaju prijatelje za sve inicijative koje će doprinijeti prosperitetu regiona.  

Predśednik crnogorskog parlamenta sastao se i sa ukrajinskim kolegom Andrijom Parubijom, kao i predśednikom Senata Poljske Stanislavom Karčevskim. Poljskom domaćinu je još jednom iskazana zahvalnost na jednoglasnoj odluci Parlamenta ove zemlje da ratifikuje Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Svi sagovornici su pokazali interesovanje za funkcionisanje Vlade izbornog povjerenja, imajući u vidu da je riječ o demokratskom iskoraku na ovim prostorima.

- Crna Gora je formiranjem vlade izbornog povjerenja pokazala demokratsku zrelost, ali i sposobnost, da sama, bez posrednika rješava svoja unutrašnja pitanja, naveo je Pajović. 

 

Video zapisi sa sastanaka:

Pajović - Gojković
https://youtu.be/uHW21JB9Ys8

Pajović - Bosić
https://youtu.be/fwzSXsRe5EI

Pajović - Karčevski
https://youtu.be/Ylh71KunRcM

Pajović - Parubij
https://youtu.be/s6vGXl40kOI

Pajović - Veljanoski
https://youtu.be/N2ThaqrP0v0‎