Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
nedjelja, 04. septembar 2016. 13:36

Pajović govorio na Međuparlamentarnoj konferenciji

Proširenje EU najbolje za pomirenje Zapadnog Balkana

Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović govorio je na Međuparlamentarnoj konferenciji o Zajedničkoj vanjskoj i bezbjednosnoj politici i Zajedničkoj bezbjednosnoj i odbrambenoj politici, koja se održava danas u Bratislavi. Pajović je izlagao u diskusiji na temu „Evropska unija kao globalni igrač, traženje efektivnog multilateranog diplomatskog modela“.

Predśednik crnogorskog parlamenta podsjetio je prisutne da su negativna iskustva po pitanju pacifikacije sukoba na području Jugoistočne Evrope, pokazala da nema stabilnosti Evrope bez obezbjeđivanja trajne stabilnosti Balkana.

- Iz tog razloga želim da istaknem da je od izuzetnog značaja nastavak politike proširenja, kao najboljeg instrumenta za jačanje regionalne saradnje i pomirenja na Zapadnom Balkanu, bez čijeg inkorporiranja EU nije kompletna. Stoga je od velikog značaja i za države u procesu proširenja, i za samu ideju širenja EU, činjenica da je jedan od prioriteta slovačkog predśedavanja upravo politika proširenja EU, čime se potvrđuje da jedna od najuspješnijih politika EU nije stala u ovim izazovnim vremenima za Uniju - rekao je Pajović. 

On je dodao da je za kredibilitet politike proširenja veoma važno da države koje se nalaze u procesu proširenja, a koje uspješno ispunjavaju svoje obaveze, napreduju u tom procesu.