Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 15. septembar 2016. 23:10

Pajović: Prozapadnim kursom države do jačanja vladavine prava

U popodnevnom dijelu Evropske konferencije predśednika parlamenata Savjeta Evrope koja se održava u Strazburu, predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović se sastao sa potpredśednicom Donjeg doma britanskog Parlamenta Eleanor Laing, kao i sa predśednikom Senata Republike Italije Pjetrom Grasom.

Potpredśednica Donjeg doma britanskog Parlamenta je najavila dobre vijesti iz njene zemlje vezano za ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u. Sagovornica je takođe pokazala veliko interesovanje za politički model Sporazuma o fer i slobodnim izborima i Vladi izbornog povjerenja.

Predśednik crnogorskog Parlamenta je objasnio razloge uslovne podrške Vladi, a  na primjeru Skupštine Crne Gore pokazao je valjanost odluke da opozicija uzme učešća u pripremi fer i slobodnih izbora.

Sa predśednikom Senata Republike Italije Pjetrom Grasom, inače bivšim tužiocem za borbu protiv organizovanog kriminala Republike Italije, bilo je riječi o permanentno dobrim odnosima dviju država i mogućnostima daljeg proširenja parlamentarne saradnje. Predśednik Pajović je naglasio potrebu korišćenja iskustava Republike Italije u svim oblastima društvenog i političkog života.

Predśednik crnogorskog Parlamenta je na Evropskoj konferenciji predśednika parlamenata Savjeta Evrope učestvovao u debati  na sesiji pod nazivom “Nacionalni parlamenti i Savjet Evrope: zajednička promocija demokratije, ljudskih prava i vladavine prava” i tom prilikom je između ostalog kazao:

- Demokratija, ljudska prava i vladavina prava u modernoj evropskoj istoriji čine temelj zapadne civilizacije, a Crna Gora kroz proces evropskih i evroatlantskih integracija nastoji da potvrdi pripadnost toj civilizaciji. Poštovanje osnovnih principa pravne države i vladavine prava danas predstavlja jedan od civilizacijskih standarda i jednu vrstu ulaznice u krug civilizovanih zemalja. Ne samo kvalitet, nego i legitimitet cijelog pravnog sistema jedne države danas umnogome zavise od dosljedne primjene načela vladavine prava - rekao je Pajović.

- Znamo da je pred nama još izazova i posla po pitanju jačanja vladavine prava i uspostavljanja funkcionalne demokratije. U tom procesu vrlo smo zahvalni našim evropskim i NATO partnerima na podršci koju nam konstantno pružaju u pravcu postizanja tog cilja. Takođe, dozvolite mi da istaknem da je Crna Gora formiranjem Vlade izbornog povjerenja pokazala demokratsku zrelost da za stolom sama, bez posrednika, rješava političke izazove sa kojima se susreće, što nije baš česta pojava na trusnom području Balkana. Podśetiću vas i da smo prije samo jednu deceniju mirnim i demokratskim putem na referendumu uspjeli da obnovimo nezavisnost. – rekao je predśednik Skupštine Darko Pajović na Evropskoj konferenciji u Strazburu.

 

VIDEO:

Susret Pajović-Graso