Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 04. oktobar 2016. 13:27

Predśednik Pajović u zvaničnoj pośeti Rumuniji

Crna Gora postaje važan činilac konsolidacije Zapadnog Balkana

Na početku zvanične posjete Rumuniji, tokom odvojenih susreta predśednika Skupštine Crne Gore Darka Pajovića sa predśednikom rumunskog Senata Kalinom Tarićeanuom  (Călin Popescu Tăriceanu) i predśednikom Predstavničkog doma rumunskog Parlamenta Florinom Iordakeom (Florin Iordache) istaknut je veliki značaj ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Predśednik Pajović je zahvalio na brzoj ratifikaciji,  koja je od velikog značaja ne samo za Crnu Goru nego i region. Predśednik crnogorskog parlamenta istakao je da prijateljske države šalju poruku našim građanima da je Crnoj Gori mjesto na Zapadu, sa demokratskim, razvijenim državama i da nema više okretanja prošlosti i destruktivnim politikama.

Predśednik Skupštine Crne Gore  takođe je informisao svoje sagovornike, u čijoj se zemlji takođe do kraja godine održavaju izbori,  o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji, sa posebnim naglaskom na nedavno formiranu Vladu izbornog povjerenja. Sporazumom vlasti i opozicije Crna Gora je, kao mlada demokratija, obezbijedila političku stabilnost za pripremu fer i slobodnih izbora, kao i kontinuirani nastavak EU i NATO integracija.

Predśednik rumunskog Senata Kalin Tarićeanu po završetku susreta sa predśednikom Pajovićem, između ostalog je izjavio:

- Želim da naglasim da će Rumunija danas napraviti jedan važan korak u cjelokupnom procesu ratifikacije Protokola Crne Gore o pristupanju NATO-u. Mi želimo da pružimo podršku u povećavanju sigurnosti i mira u regionu Zapadnog Balkana i mislim da će Crna Gora postati važan činilac koji će taj proces konsolidacije u regionu učiniti još snažnijim. Ulazak u NATO će mnogo pomoći Crnoj Gori u pregovaračkom procesu sa EU, a državu će učiniti atraktivnijom za investitore i ojačati njene ekonomske performanse. Crna Gora će postati ono što većina želi, a to je da bude jedna moderna i zapadno orijentisana zemlja.

- Rumunija je velika prijateljska država koja kontinuirano pruža bezuslovnu podršku evropskim i evroatlantskim integracijama Crne Gore. Zvanični Bukurešt razumije značaj procesa proširenja za Balkan, kao i promovisanja politike otvorenih vrata. Za Crnu Goru dragocjeno je integrativno i ekonomsko iskustvo Rumunije. Intenzivnija saradnja parlamenata dviju država dobar je put za prenošenje tih iskustava, rekao je Pajović po završetku susreta sa predsjednicima Senata i Predstavničkog doma parlamenta Rumunije.