Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 04. oktobar 2016. 19:10

Rumunija jednoglasno ratifikovala Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u

Pajović se obratio senatorima

Rumunski Senat danas je jednoglasno ratifikovao Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u. Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović primljen je u Rumuniji uz najviše državničke počasti, a ukazana mu je posebna čast da bude drugi strani državnik u istoriji Senata koji je pozvan da se obrati najvišem domu ove zemlje.

U obrazloženju Predloga ratifikacije, potpredśednik Senata Rumunije je istakao da Crna Gora zaslužuje podršku NATO porodice, jer je prešla put demokratizacije i reformi koji nije bio lak. Crna Gora je shvatila da NATO predstavlja dobrog partnera za podršku održavanju mira u evroatlantskom prostoru, pa i šire.

 - Siguran sam da će na izborima biti potvrđen demokratski nivo i da će crnogorsko društvo iskoristiti priliku da postane važan i prioritetan član NATO organizacije. Parlamenti su u tom smislu odigrali važnu ulogu i očekujem nastavak intenzivne saradnje i na parlamentarnom i na vladinom nivou, istakao je između ostalog, potpredśednik Senata Rumunije.

Senator Titus Korlacean iz Odbora za spoljnu politiku je potvrdio  izvrsne bilateralne odnose i jaku podršku koju Rumunija pruža Crnoj Gori kroz ratifikaciju Protokola. Senator je čestitao Crnoj Gori na snažnoj političkoj volji da pristupi evroatlantskoj porodici.

Predśednik Skupštine Crne Gore predstavljen je opširnom i detaljnom biografijom, nakon koje se obratio senatorima. Pozdravljajući prisutne, Pajović je izrazio zahvalnost zbog činjenice da je i pored guste unutrašnje agende, pitanje ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u postavljeno visoko na listi prioriteta rumunskog parlamenta. Podrška države u regionu - suśeda predstavlja važnu legitimaciju napretka u integrativnim procesima, naglasio je Pajović.

- Članstvo u NATO je istorijski, kulturološki i civilizacijski iskorak za Crnu Goru, jer predstavlja čvrstu potvrdu opredjeljenja Crne Gore da pripada sistemu vrijednosti koji baštine države  okupljene u evroatlantskoj zajednici i Evropskoj uniji. Samim tim, članstvo u NATO-u je potvrda da se država kreće u pravom pravcu, da  smo pokrenuli sprovođenje sveobuhvatnih društvenih reformi, posebno u oblasti vladavine prava i jačanju institucija, zaključio je predśednik crnogorskog parlamenta.

U nastavku - integralni tekst obraćanja Darka Pajovića u Senatu Rumunije:

Poštovani predśedniče Senata,
Poštovani senatori,
Dame i gospodo,

Veliko zadovoljstvo i čast mi predstavlja prilika da vam se obratim u ovom visokom domu i zahvalim što ste održali obećanje i Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u ratifikovali među prvim državama. Pritom, znam da je procedura trebalo da bude obavljena u oba doma, kao i to da i vas čekaju decembarski parlamentarni izbori. Ali, vi ste i pored guste unutrašnje agende bili svjesni značaja članstva Crne Gore u NATO i postavili ovo pitanje visoko na listi prioriteta. Hvala vam na tome. Podrška države u regionu - suśeda predstavlja važnu legitimaciju napretka u integrativnim procesima.

Pored toga što dijelimo istu kulturu i vrijednosti, za dodatno unapređenje i produbljivanje naših bilateralnih odnosa, osim logike ekonomskih interesa, treba da koristimo naše zajedničke strateške evropske i evroatlantske ciljeve. Naravno, tu je i parlamentarna dimenzija saradnje koju treba dalje da razvijamo, i gdje će nama u crnogorskom parlamentu od posebnog značaja biti vaša iskustva u parlamentarnim tijelima EU i NATO.

Članstvo u NATO-u je istorijski, kulturološki i civilizacijski iskorak za Crnu Goru, jer predstavlja čvrstu potvrdu opredjeljenja Crne Gore da pripada sistemu vrijednosti koji baštine države  okupljene u evroatlantskoj zajednici i Evropskoj uniji. Samim tim, članstvo u NATO-u je potvrda da se država kreće u pravom pravcu, da  smo pokrenuli sprovođenje sveobuhvatnih društvenih reformi, posebno u oblasti vladavine prava i jačanju institucija.

Na kraju, dozvolite mi da još jednom iskoristim priliku da zahvalim Rumuniji na kontinuiranoj podršci koju nam pružate u stremljenjima da postanemo punopravni članovi NATO i EU. Uvjeravam vas da ćete u Crnoj Gori uvijek imati pouzdanog partnera i prijatelja.

Zahvaljujem na vašoj pažnji.  

 

yt: https://youtu.be/aTJU1O9gEPQ

cloud: https://skupstina.erp4.me/index.php/s/z8jMDuQ8OfmgU59
Ratifikacija Bukurešt

yt: https://youtu.be/xakEb8tLpWo

cloud: https://skupstina.erp4.me/index.php/s/oMeAY52eLF59s4b