Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 14. oktobar 2016. 12:14

Pajović: Izbori će biti više fer i demokratski nego prethodni

Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović primio je delegaciju Parlamentarne skupštine OEBS-a za praćenje parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, koju su predvodili šef posmatračke misije Azaj Guliev i specijalna koordinatorka Margareta Sederfelt.

Na sastanku je bilo riječi o uslovima pod kojima će biti održani parlamentarni izbori u nedjelju, 16. oktobra.

Predśednik Pajović upoznao je delegaciju OEBS-a sa rezultatima koje je Skupština sa novim rukovodstvom postigla u pripremi fer i slobodnih izbora. Predśednik Skupštine je apostrofirao osnivanje i aktivan rad tri odbora, koji su u direktnoj vezi sa demokratizacijom izbornih uslova, u kojima su brojčano i kao kopredsjedavajući ravnopravno bili zastupljeni predstavnici vlasti i opozicije.

 Uz to, u periodu od 60 dana usvojeno je 117 zakonskih akata, uz poštovanje cjelokupne propisane procedure za njihovo donošenje.

Sporazum vlasti i opozicije značajno je doprinio da predstojeći izbori budu održani u mnogo većoj fer i demokratskoj atmosferi u odnosu na prethodni izborni ciklus. Sa svoje strane, Skupština Crne Gore intenzivnim aktivnostima ispunila je sve zahtjeve propisane tim sporazumom, naglasio je predsjednik crnogorskog Parlamenta.   

Delegacija OEBS-a čestitala je na ovom demokratskom iskoraku, a pokazala je interesovanje za različite aspekte predstojećih izbora u Crnoj Gori.   

Pajović je zahvalio misiji OEBS-a na prihvatanju poziva da prate održavanje izbora, kao i kontinuiranoj podršci  i pomoći državi Crnoj Gori u unapređenju izbornog procesa.  
Posmatračku misiju Parlamentarne skupštine OEBS-a za predstojeće izbore čine 33 poslanika iz 23 zemlje članice ove međunarodne organizacije. 

 

VIDEO ZAPIS SA SASTANKA: 

YOUTUBE: https://youtu.be/iNS26IwBy0A 

CLOUD:     https://skupstina.erp4.me/index.php/s/6Ltbzy941FeeXhI