Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 21. jul 2016. 14:35

Održana 45. śednica Odbora za antikorupciju

Odbor za antikorupciju je  na danas održanoj 45. śednici, razmotrio posebne izvještaje o radu Vrhovnog državnog tužilaštva i Specijalnog državnog tužilaštva za period od 1. januara do 1. juna 2016. godine.

Izvještaji se odnose na nadležnosti iz člana 3 tačke 1 i tačke 2a Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, kao i postupanje Tužilaštva povodom zaključivanja „sporazuma o priznanju krivice“ iz člana 300 ZKP i „odloženo krivično gonjenje“ iz člana 272 ZKP.

Nakon rasprave Odbor je usvojio sljedeće zaključke:

1. Odbor za antikorupciju je ovlastio predśednika Odbora da u neposrednoj komunikaciji sa Vrhovnim državnim tužiocem obezbijedi članovima Odbora dostupnost svih sporazuma o priznanju krivice od 1. januara do 31. jula 2016. godine, a koji nose oznaku tajnosti.

2. Odbor je razmotrio posebne izvještaje Vrhovnog državnog tužioca  i Glavnog specijalnog tužioca. Preduzeće sve neophodne aktivnosti u skladu sa sadržajem ovih dokumenata i raspravom koja je vođena na śednici Odbora.

3. Odbor posebno podstiče Glavnog specijalnog  tužioca da realizuje svoje nadležnosti koje su definisane članom 3 Zakona o specijalnom tužilaštvu.

Odbor će dati svoj puni doprinos shodno svojim nadležnostima definisanih Poslovnikom Skupštine Crne Gore  i zakonom.