Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 06. septembar 2013. 13:33

U Viljnusu završena Interparlamentarna konferencija za zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku i zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku

Delegacija Skupštine Crne Gore učestvovala je na Interparlamentarnoj konferenciji za zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku i zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku u Viljnusu, u Republici Litvaniji, u periodu 4-6. septembra 2013. godine.


O budućnosti saradnje Evropske unije i NATO govorio je generalni sekretar NATO, Anders Fogh Rasmussen. Ukazavši na globalne bezbjednosne izazove i podśetivši na probleme smanjenja budžetskih izdvajanja za oblast odbrane u državama članicama, apostrofirao je potrebu jačanja kapaciteta, ali i udruživanja i dijeljenja postojećih resursa u cilju postizanja najefikasnijih mogućih rezultata. Shodno navedenom, istakao je važnost ulaganja i izgradnje snažnih struktura u Evropskoj uniji i NATO, te podśetio na značaj očuvanja snažnog partnerstva između dvije organizacije, imajući u vidu dijeljenje zajedničkih vrijednosti. U nastavku je ukazao na potrebu izgradnje funkcionalnog odbrambenog tržišta u Evropi i istakao da se cyber odbrana i bezbjednost nalaze u vrhu prioriteta Alijanse. U pogledu razrješenja situacije u Siriji, generalni sekretar je podśetio na konvencije o zabrani korišćenja hemijskog oružja i istakao da je NATO usmjeren na dugoročne ciljeve, te da odluka u konkretnom slučaju koja bi dovela do očekivanog rješenja mora biti političkog karaktera uz sveobuhvatan pristup.

U okviru posljednjeg dana konferencije realizovane su i dvije radionice na temu Istočnog partnerstva i njegove strateške važnosti za Evropsku uniju, kao i modaliteta za prevazilaženje razlike između ambicija i mogućnosti u ovoj organizaciji, a sve u kontekstu predstojećeg sastanka Evropskog savjeta.

Tokom diskusije ukazano je da saradnja sa suśedima na istoku predstavlja strateški prioritet Evropske unije, te podržani procesi jačanja vladavine prava, izgradnje institucija i poštovanja ljudskih prava u suśednim zemljama. Pored navedenog, bilo je riječi o nužnosti iznalaženja strateškog pristupa u oblasti finansiranja odbrane, kao i potrebi većih izdvajanja u državama članicama za ovaj sektor. Takođe je apostrofirana važnost unapređenja civilnih kapaciteta, te usvajanja zajedničkih standarda i procedura u djelovanju.
U nastavku bilo je riječi o amandmanima na Poslovnik Interparlamentarne konferencije, kao o predloženim zaključcima.
U radu skupa učestvovali su poslanici doc. dr Miodrag Vuković, Obrad Mišo Stanišić, Vasilije Lalošević i Milan Knežević.