Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 29. januar 2014. 16:55

Radna pośeta Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore Direktoratu za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova

Članovi Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore posjetili su danas Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Tokom sastanka posebna pažnja bila je posvećena evaluaciji ostvarenog u pogledu primjene zaključaka Odbora sa osme sjednice, na kojoj je razmotren Izvještaj o stanju sistema zaštite i spašavanja u Crnoj Gori u 2012. godini.

Saglasno navedenom, članovi Odbora su upoznati sa realizovanim aktivnostima u oblasti normativnih, operativnih i poslova zaštite i spašavanja, sa posebnim osvrtom na analizu stanja u oblasti civilne zaštite, kao i Operativno-komunikacionog centra 112, cijenjeći važnim njegovo funkcionisanje u punom kapacitetu.

Konstatovano je da je u prethodnom periodu učinjen značajan napor na ispunjavanju smjernica i sugestija iznijetih u Zaključcima Odbora, kao i da će se u narednom periodu nastaviti aktivnosti na uspostavljanju adekvatnog zakonskog okvira, koji bi omogućio najprije formiranje, a potom i potpuno funkcionisanje ukupnog sistema zaštite i spašavanja.

Takođe, tokom radnog sastanka posebna pažnja posvećena je opremanju tima za neekspodirana ubojna sredstva-NUS, Avio-helikopterskoj jedinici, analizi stanja postojećih materijalno-tehničkih sredstava i opreme sa kojima Direktorat raspolaže, kao i realizaciji nekoliko projekata u saradnji sa EU, NATO-om i međunarodnim organizacijama.

Analiziran je trenutni status Operativno-komunikacionog centra 112 sa aspekta mogućnosti potpunog stavljanja u funkciju i zaključeno je da je neophodno izvršiti kadrovsko popunjavanje. U okviru planiranih aktivnosti i opredijeljenih sredstava, očekivati je da do kraja 2014. godine, Centar 112 profunkcioniše u mnogo većem kapacitetu, nego što je to sada slučaj.

Članovi Odbora su upoznati sa aktivnostima koje Direktorat za vanredne situacije preduzima u saradnji sa NATO-om, na realizaciji projekta „Poboljšanje kapaciteta na polju pronalaženja, transporta i uništavanja NUS-a“, u okviru NATO programa Nauka za mir i bezbjednost, radi dostizanja najviših bezbjednosnih standarda prilikom pronalaženja, izuzimanja i uništavanja neeksplodiranih ubojnih sredstava na teritoriji Crne Gore.

Zajednički je ocijenjeno da treba nastaviti sa realizacijom Zaključaka Odbora u pravcu dostizanja neophodnog nivoa efikasnosti, kao i međunarodnih standarda u oblasti zaštite i spašavanja, te iskazana potpuna podrška Odbora za bezbjednost i odbranu svim dosadašnjim aktivnostima preduzetim u cilju unapređenja funkcionalnosti sistema zaštite i spašavanje u cjelini.

Posjeta je realizovana saglasno Planu parlamentarnog nadzora.