Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 24. februar 2014. 14:44

Završena konferencija Američko-jadranske povelje na temu „Regionalna parlamentarna saradnja za jačanje bezbjednosti i brzu integraciju u evroatlantske institucije“, Tirana, 23-24. februar

U radu skupa učestvovali su predsjednik i član Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić i Darko Pajović

Delegacija Odbora za bezbjednost i odbranu učestvovala je danas u Tirani na konferenciji Američko-jadranske povelje na temu „Regionalna parlamentarna saradnja za jačanje bezbjednosti i brzu integraciju u evroatlantske institucije“.

Uvodna izlaganja na skupu imali su predśednik albanskog Parlamenta Ilir Meta, ministar vanjskih poslova Republike Albanije Ditmir Bushati, ministarka odbrane Mimi Kodheli, kao i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Republici Albaniji, NJ.E. Alexander Arvizu. Na temu konferencije izlagao je i general u Vojsci Republike Albanije, Viktor Bêrdo.

U nastavku je bilo riječi o aktuelnim pitanjima u vezi sa procesom proširenja NATO na Zapadni Balkan, te mehanizmima jačanja parlamentarne saradnje u cilju unapređenja sprovođenja reformi u sektoru odbrane i bezbjednosti, kao i u drugim oblastima.

U okviru diskusije, predśednik Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić je istakao važnost ujedinjenja kapaciteta, znanja i resursa, te usklađivanja i planiranja aktivnosti u okviru regionalne saradnje, kao i saradnje na unutrašnjem i međunarodnom nivou, cijeneći da navedeno predstavlja jedini put za očuvanje bezbjednosti i stabilnosti naših zemalja.

„Samo na taj način sve zemlje regiona će zavrijediti punopravno članstvo u relevantnim međunarodnim organizacijama i održati imidž kredibilnog partnera u zajednici demokratskih država“, zaključio je Nuhodžić.

Domaćin skupa bio je Odbor za nacionalnu bezbjednost albanskog Parlamenta u okviru predśedavanja Republike Albanije Američko-jadranskoj povelji.

Pored predstavnika crnogorske Skupštine i zemlje domaćina na konferenciji su uzeli učešće poslanici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova i Makedonije.