Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 20. mart 2014. 15:46

Završen 85. Rose-Roth seminar u Sarajevu

U radu skupa učestvovao šef stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri PS NATO, Mevludin Nuhodžić

Šef stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri Parlamentarnoj skupštini NATO učestvovao je u radu 85. Rose-Roth seminara na temu „Bezbjednost i demokratizacija na Zapadnom Balkanu: jačanje stabilnosti i promovisanje reformi“, održanom u Sarajevu, u periodu 18-20. marta 2014. godine.

Posljednjeg dana seminara bilo je riječi o reformi upravljanja sektorom odbrane i izgradnji integriteta. Učesnici skupa su imali priliku da se, između ostalog, upoznaju sa iskustvima Bosne i Hercegovine u ovoj oblasti koja je predstavio ministar odbrane Zekerijah Osmić, kao i sa standardima i mjerilima, te realizovanim aktivnostima na području Jugoistočne Evrope koja su predstavili međunarodni eksperti u ovoj oblasti.

U nastavku je posebna pažnja bila posvećena odnosima između Srbije i Kosova sa osvrtom na aktuelnu političku situaciju i buduće aktivnosti. O navedenoj temi govorili su specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Samuel Zbogar, načelnik štaba NATO Komnade združenih snaga u Napulju general pukovnik Leonardo di Marco, predstavnik Generalnog sekretara i šef Kancelarije Ujedinjenih nacija u Beogradu Peter N. Due, kao i predstavnik Univerziteta u Strazburu, direktor Odsjeka za master sudije o evropskoj i međunarodnoj stabilnosti Alexis Vahlas.

Skup je organizovala Parlamentarna skupština NATO u saradnji sa Parlamentarnom skupštinom Bosne i Hercegovine.