Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 11. april 2014. 17:50

Odbor za bezbjednost i odbranu održao 21. śednicu

Na današnjoj śednici Odbor odžao kontrolno saslušanje vrhovnog državnog tužioca, ministra unutrašnjih poslova i direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, povodom učestalih napada na novinare.

 

Nakon rasprave jednoglasno su usvojeni sljedeći zaključci:

1.Odbor je konstatovao da nadležni državni organi u konkretnim slučajevima (novinarka Nikčević, napad na „Vijesti” od 26.decembra 2013.godine) su intezivirali aktivnosti sa rezultatima na otkrivanju krivičnih djela, identifikaciji izvršilaca, nalogodavaca i njihovog procesuiranja.

2.Odbor je ocijenio neophodnost nastavka pune saradnje nadležnih državnih organa sa ciljem obezbjeđenja najvišeg nivoa efikasnosti, otkrivanja i procesuiranja izvršilaca i nalogodavaca krivičnih djela napada na novinare i njihovu imovinu.

3. Odbor je konstatovao da je u određenom broju slučajeva rad obavještajne i policijske službe na rasvjetljavanju i procesuiranju izvršilaca i nalogodavaca krivičnih djela u toku, te da se u saradnji sa nadležnim državnim tužilaštvom, preduzimaju aktivnosti na njihovom procesuiranju.

4. Uvažavajući važnost iznijetog pitanja i negativne efekte napada na medije po demokratski razvoj Crne Gore, Odbor konstatuje neophodnost obezbjeđenja pune profesionalne sigurnosti zaposlenima u sredstvima javnog informisanja, kao i njihovoj imovini od strane nadležnih državnih organa, saglasno Zakonom utvrđenim nadležnostima.

5. Odbor insistira na nastavku mjera i aktivnosti državnih organa na rasvjetljavanju ubistva Duška Jovanovića, sa posebnim akcentom na efikasnost preduzetih radnji što će biti predmet posebne śednice Odbora.

6. Odbor potvrđuje punu spremnost za nastavkom praćenja efikasnosti i zakonitosti rada nadležnih državnih organa sa ciljem rasvjetljavanja, procesuiranja izvršilaca i nalogodavaca svih napada na novinare i imovinu medija.