Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 12. jun 2014. 14:38

U Garmiš-Partenkirhenu danas završen Seminar za poslanike o politici nacionalne bezbjednosti

U radu učestvovali članovi Odbora za bezbjednost i odbranu Obrad Mišo Stanišić, Radivoje Nikčević i Snežana Jonica

Članovi Odbora za bezbjednost i odbranu učestvovali su na Seminaru za poslanike o politici nacionalne bezbjednosti održanom u Garmiš-Partenkirhenu od 10. do 12. juna 2014. godine u organizaciji Džordž Maršal Centra.

Tokom seminara poslanici su sa eminentnim predavacima i stručnjacima u oblasti bezbjednosti i odbrane razgovarali o aktuelnim temama u ovoj oblasti kako na regionalnom, tako i na međunarodnom planu.

Skup je otvorio general pukovnik u penziji Keith Dayton, direktor Džordž Maršal Centra, a na sesijama je, između ostalog, bilo riječi o međunarodnim bezbjednosnim izazovima, međunarodnom organizovanom kriminalu, borbi protiv korupcije, sajber i energetskoj bezbjednosti, parlamentarnom nadzoru, planiranju i izdvajanju sredstava za sektor odbrane, ekonomskoj bezbjednosti, terorizmu i djelovanju ekstremista, kao i ključnim prioritetima NATO sa osvrtom na stanje u Ukrajini, Avganistanu, jačanje transatlantskih veza i politiku otvorenih vrata Alijanse. Pored navedenog, posebna pažnja bila je posvećena i procesu evropskih integracija, te razmjeni iskustava predstavnika zemalja učesnica na ovom planu.

Pored predstavnika Skupštine Crne Gore u radu skupa učestvovali su predstavnici parlamenata Albanije, Hrvatske i Srbije.