Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 08. oktobar 2014. 20:45

Sastanak članova Odbora za bezbjednost i odbranu sa delegacijom američkih kongresmena

Predśednik Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić i članovi: Milutin Simović, Luiđ Ljubo Škrelja, Borislav Banović, Suljo Mustafić i Snežana Jonica, sastali su se danas sa delegacijom američkih kongresmena, na čelu sa kongresmenom Michael Turner-om. Delegaciju su činili i kongresmeni Loretta Sanchez i Paul Cook, a pored njih, sastanku je prisustvovala i Nj.E. Sue K. Brown, ambasadorka SAD u Crnoj Gori.

Na sastanku je bilo riječi o napretku Crne Gore na putu evroatlantskih integracija, ulozi Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore u ovom procesu, kao i o sprovedenim reformama u sektoru bezbjednosti i odbrane, sa posebnim osvrtom na međupartijsku saradnju, kao i praćenje rada bezbjednosnih službi, kao jednom od prioriteta u evroatlantskim integracijama. Takođe, pitanje odnosa crnogoskih bezbjednosnih službi prema globalnim bezbjednosnim izazovima, kao što je borba protiv islamskih ekstremista, bilo je predmet interesovanja učesnika sastanka.

Saglasno navedenom, zajednički je apostrofiran značaj pravovremene borbe protiv terorizma i njene adekvatne prevencije u cilju sprječavanja potencijalnih opasnosti od nastanka ovih pojava koje ne poznaju granice država i globalnog su karaktera. Konstatovan je napredak i značaj nastavka reformskih procesa i puna posvećenost svih institucija sistema koji su neophodni za ostvarenje strateškog cilja Crne Gore, punopravnog članstva u NATO.