Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 13. oktobar 2014. 15:42

Održana 25. śednica Odbora za bezbjednost i odbranu

Razmotrena tri izvještaja


Na danas održanoj 25. śednici Odbora za bezbjednost i odbranu razmotreni su: Izvještaj o radu i stanju u upravnim oblastima iz nadležnosti Ministarstva odbrane za 2013. godinu, Izvještaj o stanju u Vojsci Crne Gore u 2013. godini.

Nakon sprovedene cjelovite rasprave, Odbor je ocijenio da rezultati koje su Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore ostvarili u 2013. godini predstavljaju dobar osnov za nastavak reformskih procesa i dostizanje potrebnih standarda u susret punopravnom članstvu Crne Gore u NATO i Evropskoj uniji. Saglasno navedenom, Odbor prihvata izvještaje sasljedećim

Z A K LJ U Č C I M A:

1. Uvažavajući učinjene napore i nastavak rada na rješavanju pitanja uništavanja viška naoružanja i vojne opreme, a imajući u vidu visok stepen bezbjednosnog rizika i činjenicu da će se završetkom ovog procesa umanjiti potrošnja finansijskih sredstava za obezbjeđivanje i održavanje skladišnih objekata, koji trenutno opterećuju odbrambeni budžet Odbor, saglasno ranije datim preporukama, apostrofira potrebu intenzivnijeg djelovanja i preduzimanja konkretnih aktivnosti na planu iznalaženja rješenja za prevazilaženje ovog problema na efikasan i djelotvoran način.
2. Polazeći od činjenice da uspostavljanje održivog sistema nadzora mora i vazdušnog prostora predstavlja ključni izazov za obezbjeđenje i unapređenje nacionalne i regionalne bezbjednosti Odbor ukazuje na važnost intenziviranja rada na iznalaženju optimalnog modela za što skorije obezbjeđenje potrebnih materijalno-tehničkih sredstava neophodnih za punu funkcionalnost u ovoj oblasti.
3. Imajući u vidu strateško opredjeljenje Crne Gore, kao i funkcionalne potrebe i zahtjeve, Odbor cijeni važnim usklađivanje i popunjavanje formacijske i organizacione strukture Vojske Crne Gore sa principima organizacije vojnih snaga zemalja članica NATO saveza u što skorijem roku.
4. Odbor iskazuje podršku sprovedenim aktivnostima u protekloj godini na planu izgradnje integriteta u sektoru odbrane, cijeneći da navedeno doprinosi smanjivanju rizika od korupcije kroz jačanje transparentnosti, odgovornosti i razvoj kontrolnih mehanizama u Ministarstvu odbrane.
5. Odbor je evidentirao postojanje nedovoljne usklađenosti sa propisima iz oblasti zaštite na radu, koja okolnost onemogućava zaposlene da u punom kapacitetu ostvaruju zakonom utvrđena prava i potencira blagovremeno rješavanje ovih pitanja saglasno pozitivnim propisima.

Takođe, Odbor je razmotrio i Izvještaj o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama, mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu u 2013. Godini.
Na bazi sprovedene rasprave Odbor je prihvatio izvještaj sa sljedećim

Z A K LJ U Č C I M A:

1. U posmatranom period učešće pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama realizovano je u skladu sa Planom rada Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore za 2013. godinu (a ukupni planirani troškovi obezbijednili su potpuno funkcionisanje snaga);

2. Obuke pripadnika Vojske Crne Gore u misiji “International Security Assistance Force” (ISAF) u Avganistanu, operaciji EU NAVFOR – Atalanta u Somaliji i mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija “United Nations Mission in Liberia” (UNMIL) u Liberiji realizovane su planski i u skladu sa međunarodnim standardima, a broj prijavljenih kandidata omogućio je adekvatan i kvalitetan izbor lica koja se upućuju;
3. Učešće u misijama značajno doprinosi evroatlantstkim integracijama Crne Gore i njenom međunarodnom ugledu i ima pozitivan uticaj na proces modernizacije, interoperabilnosti i izgradnje potrebnih sposobnosti Vojske Crne Gore, a učešće sa pripadnicima oružanih snaga drugih država doprinosi unaprjeđenju bilateralne saradnje i ima pozitivan efekat na pitanje regionalne stabilnosti.