Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 17. oktobar 2014. 17:16

Učešće predstavnika Odbora za bezbjednost i odbranu na Simpozijumu o zakonskoj regulativi u vezi sa borcima u inostranstvu

Predśednik Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić  i članovi Snežana Jonica i Obrad Stanišić učestvovali su danas na Simpozijumu o zakonskoj regulativi u vezi sa borcima u inostranstvu.

Na Simpozijumu je ocijenjeno da se problemu učešća stranih boraca u oružanim sukobima, koji se u posljednje vrijeme odvijaju na više frontova, mora pristupiti ozbiljno. Članovi Odbora za bezbjednost i odbranu zaključili su da se  svaka pravna država mora pozabaviti ovim pitanjem koje predstavlja jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava zagarantovanih međunarodnim konvencijama. 

Nuhodžić, Stanišić i Jonica, tokom rasprave su istakli da je od suštinskog značaja zakonska regulacija u domaćem zakonodavstvu koja će sankcionisti učešće svojih državljana u sukobima u inostranstvu.

Cilj današnjeg Simpozijuma bio je da približi obaveze iz nedavno usvojene rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 2178 o stranim plaćenicima – borcima, koju je Crna Gora kao članica Ujedinjenih nacija obavezna da sprovodi.

Skup su organizovali Ministarstvo pravde i Ambasada SAD u Podgorici.