Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 22. oktobar 2014. 22:04

Drugi dan studijske pośete delegacije Odbora za bezbjednost i odbranu Kraljevini Norveškoj

U studijskoj pośeti učestvuju predśednik i članovi Odbora za bezbjednost i odbranu: Mevludin Nuhodžić, Obrad Mišo Stanišić, Luiđ Škrelja, Predrag Bulatović, Snežana Jonica, Velizar Kaluđerović i Darko Pajović.

Program drugog dana studijske pośete Kraljevini Norveškoj bio je posvećen temama koje su u nadležnosti norveškog Ministarstva odbrane i Ministarstva pravde i javne bezbjednosti.

Direktor norveškog Centra za integritet u sektoru odbrane, g. Bardon K. Knudsen delegaciji crnogorskog parlamenta predstavio je glavne zadatke, ciljeve i kadrovska rješenja ovog centra. U okviru prezentacije na temu: „Izgradnja integriteta u sektoru odbrane“ govorilo se o procjeni rizika od korupcije i internacionalizaciji normativnih standarda. Takođe, bilo je riječi i o predstojećem projektu pod nazivom „Jačanje sistema integriteta u sektoru bezbjednosti i odbrane“, koji će se u saradnji sa Kraljevinom Norveškom realizovati u Crnoj Gori.

Članovima crnogorske delegacije, prezentaciju na temu: „Javne nabavke u sektoru odbrane u Norveškoj“ održala je gđa Victoria Furuhounde iz norveškog Ministarstva odbrane, nakon čega su razmijenjena iskustva i primjeri dobre prakse u pogledu sprovođenja parlamentarnog nadzora nad planiranjem, raspodjelom i utroškom sredstava u sektoru odbrane i bezbjednosti.

U nastavku, pukovnik Lars Sivert Lervik iz Odjeljenja za bezbjednosnu politiku Ministarstva odbrane predstavio je norveški sistem za odgovor u vanrednim situacijama i ulogu norveških oružanih snaga u civilnoj zaštiti, uključujući antiterorističke snage. Ovom prilikom, predśednik Nuhodžić je predstavio normativno uređenje i kontrolne mehanizme naše zemlje u ovoj oblasti, nakon čega je uslijedila diskusija.

O ulozi policije u pružanju javne bezbjednosti u Kraljevini Norveškoj i regulisanju privatnih bezbjednosnih kompanija govorio je g. Thorn Arne Ass, generalni direktor u Ministarstvu pravde i javne bezbjednosti. Nakon prezentacije, članovi delegacije Odbora za bezbjednost i odbranu izrazili su posebno interesovanje za pozicioniranje policije u norveškom bezbjednosnom sistemu, kao i za specifičnost nadležnosti norveških privatnih bezbjednosnih kompanija.

Pośeta će biti nastavljena śutra.