Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 23. oktobar 2014. 16:07

Završena studijska pośeta članova i službe Odbora za bezbjednost i odbranu Kraljevini Norveškoj

U studijskoj pośeti učestvovali su predśednik i članovi Odbora za bezbjednost i odbranu: Mevludin Nuhodžić, Obrad Mišo Stanišić, Luiđ Škrelja, Predrag Bulatović, Snežana Jonica, Velizar Kaluđerović i Darko Pajović.

Posljednjeg, trećeg dana studijske pośete Kraljevini Norveškoj članovi crnogorske delegacije upoznali su se sa norveškim Institutom za bezbjednosne studije u sistemu visokog vojnog obrazovanja, na osnovu prezentacije koju je održala gđa Kristen Offendal, v.d. direktora istraživanja u Institutu za bezbjednosne studije.  

O ulozi norveške Nacionalne bezbjednosne agencije, političkoj kontroli i nadzoru govorio je g. Anders Bjoness, pomoćnik direktora u Odjeljenju za planove i strategiju ove Agencije. U okviru ove teme, predstavljene su posebno i nadležnosti i organizaciona struktura Centra za bezbjednost. Bilo je riječi i o saradnji na međunarodnom planu i u tom kontekstu istaknut je Bezbjednosni sporazum između Crne Gore i Kraljevine Norveške, koji se odnosi na razmjenu i čuvanje tajnih podataka između ove dvije zemlje.

Direktor Kancelarije parlamentarnog Ombudsmana za oružane snage, g. Bjorn A. Gahre  prezentovao je delegaciji Odbora za bezbjednost i odbranu ulogu ove institucije. Interesujući se za specifičnosti djelokruga rada, predśednik Nuhodžić je istakao da su, obzirom da u Crnoj Gori ne postoji Ombudsman za oružane snage, upoznavanje sa zakonskim rješenjima Kraljevine Norveške veoma korisna.

U nastavku, gđa Trude Stanghelle, Viši državni tužilac i g. Jens Backhke, policijski tužilac iz norveške Nacionalne uprave za istrage i krivično gonjenje ekonomskog i ekološkog kriminala, održali su prezentaciju na temu: “Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala“. Uslijedila je diskusija u kojoj su poslanici crnogorskog Parlamenta izrazili posebno intresovanje za status privremeno oduzete imovine stečene koruptivnim radnjama, kao i način potrošnje novca od prodaje takve imovine nakon konačnosti sudske odluke.

O norveškoj bezbjednosnoj politici i nordijsko-baltičkoj saradnji govorio je g. Svein Efjestad, direktor politika u Ministarstvu odbrane Kraljevine Norveške.

Trodnevna pośeta delegacije crnogorskog Parlamenta organizovana je od strane Centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga iz Ženeve u saradnji sa Centrom za integritet u sektoru odbrane u Oslu.

Studijska pośeta predstavlja nastavak aktivnosti u okviru trogodišnjeg projekta DCAF-a za pružanje podrške nacionalnim parlamentima u regionu Zapadnog Balkana u ispunjavanju njihove ustavne uloge zakonodavnih, predstavničkih i nadzornih tijela na polju bezbjednosti i odbrane, utvrđenom u martu 2012. godine.

Realizacijom studijske pośete nastavljen je proces stručnog usavršavanja članova i službe Odbora sa ciljem nadogradnje uspostavljenog pravnog okvira u sektoru odbrane i bezbjednosti.