Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
subota, 08. novembar 2014. 17:40

Učešće članova Odbora za bezbjednost i odbranu na radionici u Beču – prvi dan

Članovi Odbora za bezbjednost i odbranu prvog radnog dana radionice „Izgradnja integirteta“ koju organizuje NATO u saradnji sa Parlamentarnom skupštinom NATO i Globalnom organizacijom parlamentaraca u borbi protiv korupcije (GOPAC), bili su u prilici da se upoznaju sa mehanizmima i alatima koje NATO Program za izgranju integriteta (NATO Building Integrity Programme-BI) pruža kao odgovor na izazove sa kojima se suočavaju države u borbi protiv koupcije.

Prvog dana radionice pažnja je bila usmjerena na razmjenu iskustava i primjera dobre prakse u pogledu borbe protiv korupcije, kao i na iznalaženju efikasnih rješenja i mehanizama za izgradnju i jačanju integriteta. Takođe, tokom izlaganja ukazano je na važnost vladavine prava, izgradnji integriteta u demokratskim institucijama, i neophodnost postajanja snažne etike u ponašanju režima kao efikasnih sredstava za suzbijanje korupcije. Osim toga, predstavljena je centralna uloga koju parlamentarci imaju u uspospostavljanju ravnoteže između javne odgovornosti i potrebe za tajnosti u nadzoru sektora odbrane i bezbjednosti.

Cilj radionice je podizanje svijesti o prisustvu korupcije u sektoru odbrane i brezbjednosti kao i iznalaženje efikasnih načina djelovanja u borbi protiv korupcije kroz jačanje transparentnosti i izgranju integriteta.

Delegaciju Odbora za bezbjednost i odbranu na radionici čine Snežana Jonica i Obrad Mišo Stanišić