Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 10. novembar 2014. 09:38

Završena radionica „Izgradnja integriteta“ u Beču

Članovi Odbora za bezbjednost i odbranu ušestvovali su na radionici „Izgradnja integirteta“ koja se održala u periodu 7-9. novembra u Beču.

Na radionici su tokom radnih dana razmijenjena iskustva u pogledu prevencije i sprječavanja korupcije kao i najefikasnijim modelima djelovanja u borbi protiv ovog problema. Takođe, na radionici je pažnja bila posvećena izgradnji integriteta u institucijama sistema kako bi se pojava korupcije svela na što manji nivo. Pored navedenog tokom radionice ulesnicima je predstavljen NATO Program za izgranju integriteta (NATO Building Integrity Programme-BI) koji nudi konkretna rješenja za rješavanje problema korupcije kao i mehanizme za njeno rano otkrianje i prevenciju.

Drugog dana radionice poslanica Snežana Jonica imala je izlaganje tokom kojeg je učesnicima predstavila rad skupstinskih radnih tijela kao i načine djelovanja poslanika u pogledu sprječavanja korupcije u Crnoj Gori. Gospođa Jonica je govorila o koracima koje su crnogorske institucije na čelu sa Skupštinom Crne Gore preduzele u procesu izgradnje integiriteta koji je osnov efikasnog sprječavanja pojave korupcije.

Radionicu je organizovao NATO u saradnji sa Parlamentarnom skupštinom NATO i Globalnom organizacijom parlamentaraca u borbi protiv korupcije (GOPAC) i Parlementom Austrije.

Cilj radionice je podizanje svijesti o prisustvu korupcije u sektoru odbrane i brezbjednosti kao i iznalaženje efikasnih načina djelovanja u borbi protiv korupcije kroz jačanje transparentnosti i izgranju integriteta.

Delegaciju Odbora za bezbjednost i odbranu na radionici činili su Snežana Jonica i Obrad Mišo Stanišić