Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 21. oktobar 2015. 16:28

Održana 47. śednica Odbora za bezbjednost i odbranu

Razmotrene informacije povodom aktuelne bezbjednosne situacije u Crnoj Gori

Odbor za bezbjednost i odbranu, u kontekstu implementacije zaključaka sa 46. śednice održane 18/19. oktobra 2015. godine, u prisustvu ministra unutrašnjih poslova, direktora Uprave policije, ministra pravde, direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost i predstavnika Državnog tužilaštva, razmotrio je na 47. sjednici održanoj 20 i 21. oktobra 2015. godine informacije o preduzetim mjerama i radnjama nadležnih institucija povodom nastale bezbjednosne situaciji u Crnoj Gori.

S tim u vezi, Odbor je većinom glasova usvojio sljedeće zakjlučke:

1. Odbor konstatuje da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori stabilna, bez obzira na dešavanja sa protesta koji su održani 17. i 18. oktobra u organizaciji Demokratskog fronta.

2. Odbor ukazuje da je vladavina prava temelj svake demokratske države, pa su pozvani svi na poštovanje ovog principa i da tome cilju primjere svoje djelovanje.
    Zbog toga Odbor poziva i daje punu podršku svim nadležnim institucijama da u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlascenjima obezbijede dosljedno sprovođenje zakona i očuvanje Ustavom garantovanih prava i sloboda građana.

3. Odbor je na bazi raspoloživih informacija, ocijenio da su postupanja institucija za sprovođenje zakona bila u osnovi na nivou i u okviru svojih ovlašćenja.
    S obzirom da postoji određen broj primjedbi i dilema u vezi prekoračenja službenih ovlašćenja, Odbor poziva nadležne državne institucije i odgovarajuća tijela da blagovremeno ispitaju osnovanost istih i o tome obavijeste javnost.

4. Odbor ukazuje na potrebu vece paznje i senzibilnosti u obezbeđivanju uslova za rad novinara i medijskih kuća kao i pune slobode njihovog izvještavanja. Takođe, Odbor poziva sve medije na poštovanje načela objektivnosti i punog profesionalizma u izvještavanju.

5. Odbor poziva organizatore i učesnike najavljenih okupljanja da prilikom organizovanja i odrzavanja skupova poštuju zakon, ne ugrožavaju prava i slobode drugih građana, obezbijede slobodno i demokratsko izražavanje mišljenja, uzdržavajući se od poruka koje podstiču uznemirenost građana.

6. Odbor poziva sve političke aktere u Crnoj Gori da daju puni doprinos i pokažu dobru volju i spremnost u nastavku otvorenog političkog dijaloga u Skupštini Crne Gore, sa ciljem smanjenja političkih tenzija, prevazilaženja svih izazova u procesima reformi i ostvarivanja zacrtanih ključnih državnih ciljeva i ukupnog mira i stabilnosti.