Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
nedjelja, 25. oktobar 2015. 17:43

Održana 48. śednica Odbora za bezbjednost i odbranu

Razmotrena aktulena bezbjednosna situacija povodom događaja na protestima od 24. oktobra 2015. godine

Odbor za bezbjednost i odbranu je, u prisustvu ministra unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije, razmotrio aktuelnu bezbjednosnu situaciju povodom događaja na protestima od 24. oktobra 2015. godine.

S tim u vezi, Odbor je većinom glasova usvojio sljedeće zaključke:

1. Odbor osuđuje nasilno ponašanje na protestima od 24. oktobra 2015. godine koji su imali za cilj vaninstitucionalno djelovanje, upad u državne insitucije, napad na policiju i ugrožavanje imovine i života ljudi.
2. Odbor konstatuje da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori stabilna bez obzira na nasilje koje se desilo i da su državne institucije pokazale da su spremne da profesionalno odgovore na sve izazove.
3. Odbor odaje puno priznanje pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije koji su na profesionalan i hrabar način sačuvali vitalne državne interese, državne institucije, bezbjednost, javni red i mir.
4. Odbor očekuje da nadležne državne institucije, prije svega Državno tužilaštvo u okviru svojih nadležnosti utvrđenih Ustavom i zakonom utvrdi sve pravno relevantne činjenice i bez odlaganja procesuira sva lica za koja postoji osnov sumnje da su izvršila krivična djela za koja se goni po službenoj dužnosti.
5. Uzimajući u obzir da postoji jedan broj pojedinačnih primjedbi u dijelu prekoračenja i zloupotrebe službenih ovlašenja, Odbor poziva nadležne državne organe i odgovarajuća tijela da blagovremeno ispitaju osnovanost istih i o tome obavijeste Odbor.
6. Odbor poziva sve političke aktere i sve građane da doprinesu smirivanju tenzija i strasti kako bismo na civilizovan i demokratski način, afirmišući tradiciju u Crnoj Gori, dali svoj puni doprinos nastavku političkog dijaloga u Parlamentu sa ciljem očuvanja mira i stabilnosti, a Crna Gora nastavi ostvarivanje svojih zacrtanih vanjskopolitičkih ciljeva.
7. Odbor poziva sve medije na poštovanje načela objektivnosti i punog profesionalizma u izvještavanju.