Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 02. decembar 2015. 15:30

Održan okrugli sto posvećen primjeni policijskih ovlašćenja tokom oktobarskih protestnih okupljanja u Podgorici

Učestvovali članovi Odbora za bezbjednost i odbranu


Savjet za građansku kontrolu rada policije u saradnji sa nevladinim organizacijama „Akcija za ljudska prava” i „Građanska alijansa” održao je danas okrugli sto posvećen primjeni policijskih ovlašćenja tokom oktobarskih protestnih okupljanja u Podgorici.

Osvrnuvši se na protekle proteste u Glavnom gradu i na aktivnosti Odbora za bezbjednost i odbranu tokom tog perioda, predśednik Odbora Mevludin Nuhodžić kazao je da je tijelo na čijem je čelu bilo u stalnom zasijedanju, te da su aktivnosti Odbora išle u prilog smirivanju tenzija i analize bezbjednosne situacije.
„Pozvali smo na poštovanje principa vladavine prava i iskazali punu podršku svim nadležnim institucijama da u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlašćenjima obezbijede dosljedno sprovođenje zakona i očuvanje Ustavom zagarantovanih prava i sloboda građana“, poručio je predśednik Nuhodžić, dodajući da su članovi Odbora zatražili od subjekata parlamentarnog nadzora preispitivanje zakonitosti određenih preduzetih mjera i radnji pojedinaca.

Predśednik Nuhodžić je naglasio da će Odbor za bezbjednost i odbranu u sklopu svojih nadležnosti nastaviti da prati i cijeni sva postupanja nadležnih državnih organa u pravcu utvrđivanja činjenica i ispravljanja eventualnih nepravilnosti.

U radu današnjeg skupa učestvovali su i članovi Odbora za bezbjednost i odbranu Obrad Stanišić, Velizar Kaluđerović i Snežana Jonica. Pored njih, u radu okruglog stola učestvovali su i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije, Vrhovnog državnog tužilaštva, Savjeta za građansku kontrolu rada policije, nevladinih organizacija, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore kao i advokati oštećenih građana.