Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
subota, 07. maj 2016. 15:58

Završen 2BS (To Be Secure) Forum u Budvi

U radu skupa učestvovao član Odbora za bezbjednost i odbranu Luiđ Ljubo Škrelja

Danas je u Budvi završen šesti 2BS Forum.

Drugog dana skupa, u okviru predsjedničke diskusije na temu „Zajednička bezbjednost-zajednička odgovornost“ govorili su predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor.

U nastavku Foruma, panelisti i učesnici razmijenili su stavove o predstojećim izborima u Sjednjenim Američkim Državama, te eventualnim promjenama koje će isti donijeti vanjskopolitičkom kursu ove zemlje. Pored navedenog, poseban panel bio je posvećen pitanju iznalaženja adekvatnih pravaca djelovanja za suočavanje sa tzv. Islamskom državom, kao jednim od najvećih izazova i prijetnji po bezbjednost i unutrašnju stabilnost svake države koju ista izabere kao metu. 

Šesti 2BS Forum organizovao je Atlantski savez pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore, a u saradnji sa NATO, Ambasadom SAD-a u Podgorici, Balkanskim fondom za demokratiju i Opštinom Budva. Na skupu je posebna pažnja bila posvećena budućoj integraciji zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju i NATO. Takođe je bilo riječi o aktuelnim globalnim i regionalnim bezbjednosnim pitanjima, sa osvrtom na stanje u Ukrajini, migrantsku krizu, kao i na pitanja od značaja za saveznike i partnere uoči predstojećeg samita NATO u Varšavi.

Na skupu, koji je trajao od 5. do 7. maja o.g., učestvovao je član Odbora za bezbjednost i odbranu Luiđ Ljubo Škrelja.