Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 22. jun 2016. 17:22

U Beču održane Radionica i Godišnja diskusija o OEBS-ovom Kodeksu ponašanja u političko-vojnim aspektima bezbjednosti

U radu skupa učestvovao član Odbora za bezbjednost i odbranu Luiđ Ljubo Škrelja

Član Odbora za bezbjednost i odbranu Luiđ Ljubo Škrelja učestvovao je na Radionici i Godišnjoj diskusiji o OEBS-ovom Kodeksu ponašanja u političko-vojnim aspektima bezbjednosti koje su održane u Beču 21. i 22. juna 2016. godine, saglasno Odluci Foruma za bezbjednosnu saradnju.

Na Radionici je bilo riječi o normativnim i funkcionalnim elementima OEBS-ovog Kodeksa ponašanja (CoC) sa posebnim osvrtom na njegovu implementaciju, principe saradnje među državama, te sprovođenje demokratskog nadzora nad sektorom bezbjednosti i odbrane, kao ključnog dijela dokumenta čija je primjena od značaja za suočavanje sa aktuelnim izazovima u ovoj oblasti. 

Na Godišnjoj diskusiji razmijenjena su iskustva i nacionalne prakse u pogledu implementacije Kodeksa ponašanja u kontekstu političkih i vojnih prilika na međunarodnom planu. Takođe, bilo je riječi o modelima za poboljšanje razmjene informacija o primjeni Kodeksa na godišnjem nivou, te parlamentarnoj kontroli i nadzoru nad sektorom bezbjednosti, kao i o ulozi Parlamentarne skupštine OEBS-a s tim u vezi. Pored navedenog, tokom diskusije predstavljeni su primjeri dobre prakse i iskustva u pogledu poštovanja ljudskih prava u oružanim snagama, reforme sektora bezbjednosti, te primjene međunarodnog humanitarnog prava u kontekstu aktuelnih bezbjednosnih izazova.

Na skupu su uzeli učešće predstavnici parlamenata, organa i institucija iz sektora odbrane i bezbjednosti država članica, te predstavnici OEBS-ovih institucija i misija na terenu.