Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 14. oktobar 2013. 15:33

Održana 29. śednica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet

Podržana dva predloga zakona

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, je na danas održanoj 29. śednici, odlučio da predloži Skupštini da usvoji Predlog zakona o zaštiti potrošača, kojim se, između ostalog, unaprjeđuje zaštite prava potrošača u skladu sa ustavnim opredijeljenjima Crne Gore o zaštiti potrošača (član 70 Ustava Crne Gore) i komparativnim iskustvom iz prava Evropske Unije i međunarodnog prava.

Povodom razmatranja navedenog zakonskog akta, śednici su, u skladu sa članom 67 Poslovnika Skupštine Crne Gore, prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija: »Centar za zaštitu potrošača« i »Građanski bankarski ombudsman«, koji su dali osvrt na predloženi zakon i ukazali da se istim na kvalitetniji način uređuje oblast zaštite prava potrošača.

Takođe, Odbor je odlučio da predloži Skupštini da usvoji Predlog zakona o izmjenama i dopunama Carinskog zakona a koje se odnose na: ispunjavanje obaveza koje proističu iz procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji; obaveze koje za carinsku službu proizilaze iz obaveze implementacije svih instituta pravne tekovine u poglavlju 29 – Carinska unija; implementaciju instituta evropskog carinskog prava kojim se uređuje primjena tzv. sigurnosnih mjera i transponovanje odredbi koje se odnose na ostvarivanje carinskih povlastica; sprovođenje tranzitnog postupka i td.

U odnosu na Javni konkurs za imenovanje predśednika i dva člana Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, koji je raspisan 2. oktobra 2013. godine, a 3. oktobra 2013. godine, objavljen u četiri dnevna lista: „Pobjeda“, „Dnevne novine“, ND „Vijesti“ i „Dan“, konstatovano je da do 14. oktobra 2013. godine, nije pristigla nijedna prijava.

Rok za podnošenje prijava ističe  18. oktobra 2013. godine, odnosno 15 dana od dana posljednjeg objavljenog javnog konkursa.