Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 29. novembar 2013. 15:00

Održan sastanak Odbora za ekonomiju, finasije i budžet sa direktorom Sekretarija energetske zajednice

Polezeći od dogovora sa Prvog sastanka parlamentaraca iz zemalja članica Energetske zajednice, koji je održan 4. jula 2013. godine u Beču, članovi Odbora za ekonomiju, finansije i budžet sastali su se s direktorom Sekretarijata energetske zajednice, Janezom Kopačom, koji je Odboru predstavio Godisnji izvjestaj o implementaciji Strategije energetske zajednice.

Direktor Sekretarijata energetske zajednice dao je osvrt na istorijat i organizacionu šemu Energetske zajednice i istakao da je ova institucija osnovana 2006. godine, sa ciljem da stvori jedinstveno energetsko tržište.
Tokom sastanka, članovi Odbora su upoznati direktivama koje moraju poštovati zemlje članice Energetske zajednice. Takođe, prezentovani su glavnji ciljevi ove institucije koji se odnose na: uspostavlanje integrisanog energetskog tržišta, privlačenje investicija u proizvodnju električne energije i obezbjeđivanje sigurnog investicionog tržišta, zaštitu životne sredine, jačanje konkurentnosti na regionalnom nivou kao i jačanje sigurnosti snabdijevanja.
Tokom sastanka bilo je riječi i o obavezama trećeg energetskog paketa koji sadrži mjere koje treba da sprovedu zemlje članice energetske zajednice.

Sastanku je pored članova Odbora i direktora Sekretarijata energetske zajednice, Janeza Kopača, prisustvovao i predśedavajući Odbora Regulatorne agencije za energetiku, Branislav Prelević.