Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 18. decembar 2013. 19:08

Završena 41. śednica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet

Podržan Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2014. godinu

Nakon višečasovne rasprave, uz prisustvo predstavnika predlagača i predstavnika Državne revizorske institucije, Centralne banke Crne Gore, Privredne komore Crne Gore, Unije poslodavaca Crne Gore, Saveza sindikata Crne Gore, Montenegro biznis alijanse, Udruženja boraca ratova od 1990. godine Crne Gore, Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore, NVO - „Institut Alternativa“ i  Univerziteta Donja Gorica, Odbor je podržao Predlog zakona o budžetu za 2014. godinu. Odbor je konstatovao da su Predlogom zakona definisani sljedeći limiti: maksimalan nivo deficita do 2% BDP-a; maksimalan nivo javnog duga, u okviru kriterijuma iz Mastrihta; učešće budžetske potrošnje, do 38% BDP-a i nivo kapitalnog budžeta, u iznosu od nešto iznad 90 miliona eura, što je povećanje u iznosu od oko 25 miliona eura u odnosu na plan za 2013. godinu.

Takođe, Odbor je podržao i sljedeće predloge zakona: Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o taksama na pristup određenim uslugama od opšteg značaja i za upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja, Predlogom zakona o izmjenama i dopuni Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Predlog zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza, koji je podnio poslanik Damir Šehović, sa pet amandmana predlagača.

Odbor je povodom održanog kontrolnog saslušanja mr Raška Konjevića, ministra unutrašnjih poslova i dr Radoja Žugića, ministra finansija, na temu „Analiza funkcionisanja lokalnih samouprava“ na zajedničkoj śednici sa Odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu odlučio da predloži Skupštini da usvoji sedam zaključaka.