Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 24. februar 2014. 14:11

Održan nastavak 43. śednice i 45. śednica Odbora za ekonomiju, finansije i budzet

Razmotreno nekoliko tačaka dnevnog reda

U nastavku 43. śednice, Odbor za ekonomiju, finansije i budžet je završio raspravu i odlučio da predloži Skupštini da usvoji Predlog zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti. Na predlog navedenog zakona najavljeno je podnošenje amandmana. Dogovoreno je da se Odbor povodom Predloga odluke za kontrolno saslušanje ministra ekonomije, dr Vladimira Kavarića i predśednika Odbora direktora “Elektroprivrede Crne Gore“ A.D. Srđana Kovačevića, radi pribavljanja informacija o razlozima uvećanja decembarskog računa za utrošenu električnu energiju, koji je podnio poslanik Srđan Milić, izjasni na jednoj od narednih śednica.  

Na 45. śednici, Odbor je utvrdio plan rada za 2014. godinu, kao i jednoglasno podržao dvije inicijative, i to: Inicijativu za konsultativno saslušanje na temu: „Stambeni krediti indeksirani u CHF (švajcarskim francima ) i primjena Devizne klauzule u kreditnim ugovorima – Zakonska regulativa“, koju su podnijeli poslanici Mladen Bojanić i Aleksandar Damjanović,  i Inicijativu za konsultativno saslušanje na temu: „Efikasno korišćenje energije, stanje u Crnoj Gori sa osvrtom na Nacrt zakona o efikasnom korišćenju energije“, koju je podnio poslanik Aleksandar Damjanović. Dogovoreno je da se konsultativno saslušanje povodom inicijative poslanika Mladena Bojanića i Aleksandra Damjanovića, održi 10. marta 2014. godine, dok će se termin za održavanje konsukltativnog saslušanja povodom inicijative poslanika Aleksandra Damjanovića utvrditi naknadno.

Takođe, Odbor je u skladu sa članom 137 stav 3 Poslovnika Skupštine Crne Gore razmotrio Predlog zakona o dopuni Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, kojim se predlaže formiranje opštine Gusinje, sa aspekta finansijskog uticaja na budžet Crne Gore. Konstatovano je da navedeni predlog zakona sadrži ocjenu da se ne zahtjevaju dodatna sredstva iz budžeta države. Odbor je zatražio da se u cilju sveobuhvatnog sagledavanja finansijskih potreba buduće opštine, dostavi  Studija o opravdanosti osnivanja opštine Gusinje, kao i mišljenje Ministarstva finansija.