Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 24. mart 2014. 16:04

Održana 49. i započeta 50. śednica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet

Održano konsultativno saslušanje na temu: ,,Efikasno korišćenje energije,  stanje u Crnoj Gori sa osvrtom na Nacrt zakona o efikasnom korišćenju energije"

U raspravi pored članova Odbora učestvovali su predstavnici Ministarstva ekonomije; Privredne komore Crne Gore; Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju(GIZ); Unije poslodavaca Crne Gore, kao i predstavnici nevladinih organizacija: Građanska alijansa; Crnogorski centar za energetsku efikasnost; Expeditio; Centar za istraživanje i razvoj politika(CRPM) i Green home.

Odbor je konstatovao da je u odnosu na prethodni period došlo do pomaka u navedenoj oblasti i da je usvojen najveći dio Zakonom o energetskoj efikasnosti planiranih podzakonskih akata. Međutim, i dalje svijest društva o energetskoj efikasnosti i načinu trošenja energije nije na potrebnom nivou, jer odgovorni subjekti nedosljedno primjenjuju vežeći Zakon o energetskoj efikasnosti. Naglašeno je da je povećanje energetske efikasnostoi obaveza svih državnih i lokalnih organa što iziskuje donošenje planova i programa i na lokalnom nivou. Posebno je ukazano na potrebu praćenja sprovođenja Zakona u odnosu na postavljenje ciljeve.

U odnosu na nacrt novog Zakona o energetkoj efikasnosti, navedeno je da je pravni okvir u ovoj oblasti na nivou Evropske unije u značajnoj mjeri promijenjen donošenjem novih direktiva i regulativa, što je uslovilo i izradu Narta zakona. U odnosu na predložena  rješenja iznijete su konkretne primjedbe na odredbe Nacrta zakona u cilju njihovog poboljšanja.

 Dogovoreno je da se 50. śednica Odbora nastavi 28. marta 2014. godine.

Termin održavanja nastavka 48. śednice biće naknadno određen.