Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 04. jun 2014. 14:40

Održana 58. śednica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet

Podržan Izvještaj o radu Centralne banke Crne Gore za 2013. godinu

Na danas održanoj śednici Odbor je podržao Izvještaj o radu Centralne banke Crne Gore za 2013. godinu i upoznao se sa: Izvještajem o stabilnosti finansijskog sistema za 2013. godinu, Izvještajem o stabilnosti cijena za 2013. godinu, kao i Finansijskim izvještajem CBCG za 2013. godinu sa mišljenjem nezavisnog spoljnjeg revizora, koji se u skaldu sa Zakonom o Centralnoj banci Crne Gore, dostavljaju Skupštini Crne Gore na upoznavanje. Povodom razmotrenog Izvještaja o radu CBCG, najavljena je mogućnost podnošenja zaključaka.

Odbor je, konstatovao, da je Skupštini Crne Gore, iako ne postoji zakonska obaveza, dostavljen Izvještaj o radu Bankarskog ombudsmana za 2013. godinu i ukazao da isti može biti od koristi poslanicima za raspravu prilikom razmatranja Godišnjeg izvještaja o radu Centralne banke za 2013. godinu.

Odbor se u skladu sa članom 16 Zakona o koncesijama, upoznao sa Izvještajem o radu Komisije za koncesije Vlade Crne Gore za 2013. godinu, kao i sa stepenom realizacije zaključaka (pet) Skupštine Crne Gore, br. 00-72/13-8/4 od 30. jula 2013. godine, povodom razmatranja Izvještaja o radu Komisije za koncesije za 2012. godinu. Povodom navedenog Odbor je odlučio da Skupštini Crne Gore podnese izvještaj, kao i najavio mogućnost podnošenja novih zaključaka i održavanja posebne śednice Odbora na kojoj bi se, uz prisustvo predstavnika nadležnih institucija, razmotrilo stanje u oblasti koncesija.

Odbor nije podržao Inicijativu za održavanje konsultativnog saslušanja radi pribavljanja informacija, odnosno, otklanjanja dilema u oblasti sprovođenja politike ostvarivanja budžetskih prihoda od proizvodnje i prometa duvanskih proizvoda, sa naglaskom na poslovanje „Duvanskog kombinata” Podgorica a.d. u stečaju, koju je podnio poslanik Aleksandar Damjanović.