Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 30. septembar 2014. 14:15

Delegacija Skupštine Crne Gore učestvovala na konferenciji u Rimu

U okviru italijanskog predśedavanja Evropskom unijom u Rimu je 29. i 30. septembra 2014. godine, održana konferencija u skladu sa članom 13 Ugovora o stabilnosti, kordinaciji i upravljanju u ekonomskoj i monetarnoj uniji, na kojoj je učestvovala delegacija Skupštine Crne Gore.

Delegaciju su činili predśednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Aleksandar Damjanović i član Odbora Veljko Zarubica.
Konferencija je obuhvatila  četiri sesije na kojima je bilo riječi o evropskom putu razvoja, ponovnom pokretanju investicija i smanjenju nejednakosti, ekonomskim i fiskalnim oruđima upravljanja Evropske unije, formiranju bankarske unije, finansiranju realne ekonomije, koordinaciji poreske politike Evropske unije kao i digitalnoj ekonomiji.
Tokom diskusije,između ostalog, govorilo se o prihvatljivosti određenih strateških ciljeva EU, inicijativama koje je potrebno preduzeti kako bi se smanjio teret javnog duga zemalja EU, podsticanju investicija u privatnom i javnom sektoru, formiranju jedinstvenog tržista u oblasti energetike, transporta i informacionih tehnologija kao i stabilnijoj koordinaciji finansijskog i bankarskog sistema. Bilo je riječi i o krizi  eurozone i koracima koje je potrebno preduzeti a koji vode njenom prevazilaženju, Evropskom otkupnom fondu, bankarskoj uniji, podsticanju mikrokreditiranja kao i uspostavljanju zajedničke regulative u ovoj oblasti.
Nakon uvodnog izlaganja predśednice italijanskog Parlamenta, Laure Boldrini u toku konferencije, izemđu ostalih, učešće su uzeli Pier Carlo Padoan, italijanski ministar za privredu i finansije, Jean Pisani Ferri, komesar Generalnog direktorata za politiku planiranja, Roberto Gualtieri, predśednik Odbora ECON Evropskog parlamenta, Ignazio Visco , guverner Centralne banke Italije, Dario Scannapieco , potpredśednik Evropske investicione banke, Rintaro Tamaki,  zamjenik generalnog sekretara OECD i Hosuk Lee - Makiiama , direktor Evropskog centra za međunarodnu političku ekonomiju.   
Članovi crnogorske delegacije aktivno su učestvovali u radu konferencije.