Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 19. novembar 2014. 14:20

Održana 81. śednica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet

Razmotrena realizacija skupštinskih zaključaka

Na danas održanoj 81. śednici Odbor za ekonomiju, finansije i budžet je uz prisustvo ministra finansija i članova Senata Državne revizorske institucije razmotrio stepen realizacije zaključaka Skupštine Crne Gore povodom razmatranja Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2012. godinu kao i stepen realizacije zaključaka Skupštine Crne Gore povodom usvajanja Zakona o budžetu Crne Gore za 2014. godinu) sa Informacijom o realizaciji budžetskih prihoda u prvoj polovini 2014. godine (br 33/14-3/1 od 25. septembra).

Polazeći od informacije o realizaciji Akcionog plana za implementaciju preporuka Državne revizorske institucije za prvi i drugi kvartal 2014. godine i mišljenja DRI o sprovođenju preporuka iz Izvještaja o reviziji Završnog računa budžeta Crne Gore za 2012. godinu, Odbor je konstatovao da je od ukupnog broja preporuka (20) podjeljenih u šest oblasti u potpunosti realizovano šest preporuka, djelimično realizovano pet kao i da šest preporuka nije realizovano. Takođe, konstatovano je da je u toku realizacija tri preporuke čiji je rok realizacije predviđen za IV kvartal 2014. godine.

U odnosu na dva skupštinska zaključka povodom razmatranja Predloga zakona o budžetu za 2014. godinu, Odbor se upoznao sa informacijom Vlade o realizaciji budžetskih prihoda u prvoj polovini 2014. godine u kojoj su naznačene aktivnosti tri resorna ministarstva koje se, između ostalog, odnose na utvrđivanje modela usklađivanja penzija i izradu analize svih pojedinačnih izdataka budžeta a u cilju iznalaženja riješenja za povećanje izdataka naznačenih u skupštinskom zaključku.