Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 20. novembar 2014. 14:07

Završena 82. śednica Odbora za ekonomiju, finasije i budžet

Odbor podržao Predlog zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2013. godinu i predložio zaključke Skupštini

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, na danas održanom nastavku 82. śednice, uz prisustvo ministra finansija, člana Senata Državne revizorske institucije i državih revizora, kao i predstavnika NVO Instituta Alternativa, obavio je raspravu o Predlogu zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2013. godinu, sa Izvještajem o reviziji završnog računa Budžeta Crne Gore za 2013. godinu i Godišnjim izvještajem o izvršenim revizijama i aktivnostima Državne revizorske institucije Crne Gore za period oktobar 2013 – oktobar  2014. godina.

Odbor se upoznao sa mišljenjem Državne revizorske institucije o Predlogu završnog računa, koja je na finansijsku reviziju Predloga zakona dala pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje i utvrdila da isti ne sadrži značajno materijalne greške kod iskazivanja rezultata. Tokom rasprave, Odbor se osvrnuo i na 15 pojedinačnih revizija koje je Institucija izvršila u navedenom izvještajnom periodu. Takođe, Odbor se upoznao i sa nepravilnostima i preporukama koje se odnose na sljedeće oblasti: finansijski izvještaj i računska tačnost, gotovinski depoziti države, primici budžeta, poreski završni račun, izdaci budžeta, rezerve, kapitalni budžet, imovina, javne nabavke, sistem unutrašnjih finansijskih kontrola.

Odbor je u cilju daljeg unaprjeđenja sistema javne potrošnje, odlučio da predloži Skupštini Crne Gore da usvoji 11 zaključaka kojima se podržavaju nalazi i preporuke Državne revizorske institucije, kao i da prati realizaciju skupštinskih zaključaka.