Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 15. decembar 2014. 17:33

Započeta 86. śednica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet

Započeta rasprava o Predlogu zakona o budžetu Crne Gore za 2015. godinu

U uvodnom obrazloženju, ministar finansija ukazao je da su ciljevi ekonomske politike u 2015. godini, između ostalog: dinamiziranje privrednog rasta, jačanje konkurentnosti ekonomije i rast životnog standarda, kao i da su ciljevi budžetske politike: dalja konsolidacija javnih finansija i restrukturiranje kapitalnog budžeta. Takođe, ukazano je da je Bruto domaći proizvod (BDP) planiran na nivou od 3.547 mlrd. eura, kao i da je budžet za 2015. godinu planiran na nivou od 1.963 mlrd. eura (55,34% BDP-a); nivo deficita 235,8 mil. eura (6,65% BDP-a); kapitalni budžet u iznosu od 284,15 mil. eura (8,01% BDP-a), kao i da će otplata duga iznositi blizu 400 mil. eura (11,2% BDP-a).

U radu śednice, u skladu sa članom 67 Poslovnika Skupštine Crne Gore (Poslovnik) učestvovali su predstavnici: Državne revizorske institucije, Centralne banke Crne Gore, Državne izborne komisije, Montenegro biznis alijanse, Unije poslodavaca Crne Gore, Asocijacije menadžera Crne Gore, Saveza sindikata Crne Gore, Unije slobodnih sindikata Crne Gore, NVO-a:  „Institut Alternativa“, ,,Građanska alijansa, „Savez udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju „Naša Inicijativa”, udruženja manjinskih akcionara AD „Radoje Dakić“,  i udruženja bivših radnika – penzionera u Kombinatu aluminijuma ad Podgorica (KAP), koji su iznijeli svoje viđenje planiranih budžetskih prihoda i rashoda za 2015. godinu.

Rad śednice, u skladu sa članom 67 Poslovnika, pratili su studenati Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

86. śednica biće nastavljena 17. decembra 2014. godine, sa početkom u 9.30 časova (Plava sala).