Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 07. april 2015. 13:15

Završena 95. i započeta 96. śednica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet

Razmotrena realizacija zaključaka Skupštine Crne Gore koji se odnose na Kombinat aluminijuma AD Podgorica

Na danas završenoj 95. śednici, Odbor za ekonomiju, finansije i budžet razmotrio je stepen realizacije zaključaka Skupštine Crne Gore, koji se odnose na Kombinat aluminijuma AD Podgorica, a koje je Skupština donijela u četiri navrata i to:  9. februara i 8. juna 2012. godine i  30. aprila i 27. decembra 2013. godine.

Najveću pažnju poslanici su iskazali u odnosu na realizaciju zaključaka 4, 7 i 9 od 30. aprila 2013. godine a koji se odnose na: potrebu obezbjeđivanja svih neophodnih uslova za puno poštovanje zakonskih i obaveza predviđenih kolektivnim ugovorom prema zaposlenim u KAP-u i Rudnicima boksita, kao i za izmirenje postojećih obaveza nastalih na zakonu zasnovanim pravima iz radnog odnosa; odvijanje procesa proizvodnje uz puno poštovanje normi i standarda propisanih zakonima Crne Gore, kojima se uređuju pitanja upravljanja otpadom, zaštite životne sredine, procjene uticaja na životnu sredinu i sprječavanja uticaja na životnu sredinu; i izvještavanje o problematici poslovanja KAP-a i Rudnika boksita. Tokom rasprave iskazana su različita mišljenja i stavovi u pogledu realizacije navedenih zaključaka, koja će biti sadržana u izvještaju Odbora.

Śednici je prisustvovao ministar ekonomije, dr Vladimir Kavarić koji je, sa aspekta nadležnosti Ministarstva ekonomije, obavijestio Odbor o aktuelnoj situaciji u KAP-u i dao osvrt na zaključke Skupštine.

Odbor je upoznat i sa dopisima Ministarstva rada i socijalnog staranja i Ministarstva finansija, koji se odnose na realizaciju zaključka broj 4 od 30. aprila 2013. godine.

Na 96. śednici Odbor je razmotrio i odlučio da predloži Skupštini da prihvati amandman 2 na Predlog zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim institucijama, koje su podnijeli poslanici Obrad Gojković i Velizar Kaluđerović  (20-3/14 -1/9), sa kojim se nije saglasio predstavnik predlagača zakona, kao i amandman na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o regionalnom razvoju, koji su podnijeli poslanici: Zoran Jelić, Rešid Adrović,Veljko Zarubica i Marta Šćepanović  (22/14 – 3/9), sa kojim se saglasio predstavnik predlagača zakona.

Na Odboru potrebnu većinu nijesu dobili amandmani 1 i 3 koje su podnijeli poslanici: Obrad Gojković i Velizar Kaluđerović  (20-3/14 -1/9).

U odnosu na sedam amandmana, koje su podnijeli poslanici: Srđan Perić, Azra Jasavić i Goran Tuponja, na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o regionalnom razvoju, Odbor će se izjasniti u nastavku śednice, koja se planira za 14. april 2015. godine, nakon dobijanja mišljenja Vlade.