Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 18. maj 2015. 15:27

Započeta 100. śednica Odbora za ekonomiju, finanasije i budžet

Razmotreno sedam predloga zakona sa aspekta fiskalnog uticaja na budžet države

Na danas započetoj 100. śednici, Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, razmotrio je Predlog zakona o izmjenama Zakona o eksproprijaciji, koji su podnijeli poslanici: Azra Jasavić, Srđan Perić, Goran Tuponja i Darko Pajović, i odlučio da odloži izjašnjavanje o navedenom aktu do dostavljanja mišljenja Vlade.

Takođe, Odbor je, shodno članu 137 stav 3 Poslovnika Skupštine, razmotrio sedam akata u dijelu koji se odnosi na potrebna budžetska sredstva za njihovu primjenu, i to: Predlog zakona o izmjeni i dopuni porodičnog zakona, koji su podnijeli poslanici Danijela Marković i Aleksandar Damjanović; Predlog zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, koji su podnijeli poslanici: Azra Jasavić, Srđan Perić, Goran Tuponja i Darko Pajović; Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku; Predlog  zakona o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti; Predlog zakona o dopuni Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, koji su podnijeli poslanici: Milutin Đukanović, Branka Bošnjak, Janko Vučinić i Vladislav Bojović; Predlog zakona o izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je podnio poslanik Janko Vučinić; kao i  Predlog zakona o izmirenju obaveza prema radnicima Kombinata aluminijuma koji su, usljed stečaja preduzeća, otišli u prijevremenu penziju, koji je podnio poslanik Janko Vučinić. U vezi sa tim, Odbor je odlučio da dostavi mišljenja matičnim odborima o fiskalnom uticaju navedenih akata na budžet države.

U okviru „tekućih pitanja“, na Odboru je konstatovano da je sazvana 101. śednica Odbora za 1. jun 2015. godine, na kojoj će se održati kontrolno saslušanjena temu: “Sprovođenje politike, odnosno zakona u oblasti koncesija, sa osvrtom na realizaciju zaključaka  Skupštine Crne Gore donijetih povodom razmatranja Izvještaja o radu Komisije za koncesije za 2013. godinu (“Sl. list CG”, broj 31/14)”.