Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 09. jul 2015. 14:17

Započeta 108. śednica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet

Podržan Izvještaj o radu Agencije za zaštitu konkurencije za 2014. godinu

Odbor je u skladu sa članom 137 stav 3 Poslovnika Skupštine Crne Gore razmotrio Predlog zakona o izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je podnio poslanik Srđan Milić i konstatovao da se stvara fiskalni efekat na budžet države, kao i da je potrebno planirati sredstva u budžetu države za 2016. godinu.

Odbor je razmotrio sedam amandmana poslanika Nebojše Medojevića na Predlog zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima CHF u eure EUR i kojima je bitno izmijenjen prvobitni Predlog zakona. Nakon rasprave, na Odboru je, jednoglasno, ocijenjeno da je tako izmijenjen tekst Predloga zakona prihvatljiv, kao i ukazano na potrebu da se do skupštinske rasprave o Predlogu zakona, dostavi mišljenje Vlade i Centralne banke Crne Gore.

U skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije, Odbor je razmotrio i odlučio da predloži Skupštini da usvoji Izvještaj o radu Agencije za zaštitu konkurencije za 2014. godinu, u čiju nadležnost, shodno Zakonu spada: utvrđivanje zabranjenih sporazuma između učesnika na tržištu, utvrđivanje mjera, uslova i rokova za otklanjanje negativnih posljedica zabranjenih sporazuma; utvrđivanje zloupotrebe dominantnog položaja i zabrana postupanja koje dovodi do zloupotrebe, kao i određivanje mjera, uslova i rokova za otklanjanje negativnih posljedica takvog postupanja, i ocjena dopuštenosti koncentracija preduzetnika.

Dogovoreno je da se Izvještaj o stanju energetskog sektora Crne Gore za 2014. godinu i amandman poslanika Mladena Bojanića i Aleksandra Damjanovića na Predlog zakona o dopuni Zakona o stečaju, razmotre u nastavku śednice.